Fredag morgen kom meldingen om at det Røkke-dominerte energiselskapet Aker Offshore Wind, Ocean Winds og det statlige selskapet Statkraft inngår samarbeid om utvikling av flytende havvind i Nordsjøen.

«Summen av fem tiår med ekspertise innen utvikling og gjennomføring av marine operasjoner fra Aker-konsernet, erfaringen til Ocean Winds med å levere vindkraftanlegg globalt, og Statkrafts ekspertise innen utvikling, drift og forvaltning av fornybar energi, gjør at konsortiet dekker hele verdikjeden fra utvikling til levering av grønn energi til markedet».

Det skriver selskapene i en felles pressemelding.

Aker Offshore Wind og Ocean Winds har tidligere samarbeidet om en rekke prosjekter internasjonalt, deriblant USA, Sør-Korea og Skottland. Nå får de Statkraft med på laget.

– Ved å gå inn i dette samarbeidet utvider vi vår satsing på havvind i Norge til flytende teknologier, sier administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft og legger til:

– Som et resultat av en lovende utvikling, kostnadsreduksjoner, økende elektrifisering, stigende etterspørsel etter fornybar energi og gunstige regulatoriske rammer, ser Statkraft på denne markedsmuligheten som et langsiktig tilskudd til vår portefølje.

Økt interesse for havvind

Den nye samarbeidstrioen vil få konkurranse fra energigiganten Equinor. Selskapet annonserte tidligere i år at det vil bruke rundt 350 milliarder kroner på utvikling av grønn energi og omstilling av norsk sokkel.

Det er innen havvind mesteparten av de 350 milliardene ventes å bli investert, der rundt 220 milliarder kroner skal investeres til havs.

Equinor er allerede i gang med utbygging av klynger med havvind utenfor Storbritannia, USA og Østersjøen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.