Dersom USAs neste president Donald Trump får det som han vil, blir Rex Tillerson USAs neste utenriksminister. Tillerson sluttet ved nyttår som øverste sjef i ExxonMobil.

Dersom han blir bekreftet av Kongressen som ny utenriksminister, må han løses fra alle bånd til ExxonMobil. Det koster for oljegiganten. 

Selskapet melder onsdag at de har inngått en avtale med Tillerson om at dersom han blir minister skal han få med seg fond verd 180 millioner dollar, rundt 1,5 milliarder norske kroner. 

Erstatning for aksjer og bonus

Dette fondet skal erstatte to millioner ExxonMobil-aksjer han ville fått i løpet av de neste ti årene som sjef for selskapet. Engangsutbetalingen er regnet ut fra en volumvektet gjennomsnittspris for aksjene. Ifølge ExxonMobil kuttes verdien med rundt tre millioner dollar. 

Det skal også være en kompensasjon for rundt 1,4 millioner dollar bonusutbetalinger.  

Fondet skal forvaltes av en uavhengig aktør, og midler derfra kan ikke investeres i ExxonMobil. 

Tillerson har også måttet gå med på at han ikke kan jobbe i olje- eller gassindustrien de neste ti årene. 

Skeptiske til Tillerson

Tillerson gikk av som toppsjef for ExxonMobil i desember. Da hadde han jobbet for oljegiganten i 40 år, og som konsernsjef siden 2006. 

Utnevnelsen som USAs utenriksminister må bekreftes av Senatet, noe som kan bli en utfordring. Flere senatorer, også i Det republikanske partiet, er skeptiske fordi de mener Tillerson står Vladimir Putin og Russland for nær. Blant annet er den ledende republikaneren og Vietnam-krigsveteranen John McCain kritisk til Tillersons bånd til Russland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.