Farstad Shipping har inngått en restruktureringsavtale med selskapets långivere og obligasjonseiere i tillegg til John Fredriksen-selskapet Hemen Holding og det Kjell Inge Røkke-dominerte Aker. 

Det opplyser selskapet i en børsmelding mandag.

I meldingen opplyses det også at selskapet vil slå sammen Solstad Offshore, Farstad og Deep Sea Supply. Den foreslåtte sammenslåingen vil ifølge selskapet skape verdens fjerde største offshore supplyskip-selskap med 154 fartøy i flåten. 

Det nye selskapet vil ifølge meldingen operere 33 fartøy av typen CSV, 66 av typen PSV og 55 av typen AHTS. 

Solstad Offshore er den store børsvinneren i kjølvannet av meldingen mandag. Selskapet A- og B-aksjer er opp henholdsvis 27 og 47 prosent like etter klokken 10 mandag. Farstad er opp omtrent 13 prosent. Deep Sea Supply er opp over 5 prosent. 

Peker på Fredriksen som vinneren

Men selv om det nye selskapet kan bli en global gigant, kan det være langt igjen til å bli et investerbart selskap, tror analytiker Kim Andre Uggedal i Fearnley Securities. 

– Kapitalstrukturen i det nye selskapet ser ikke nødvendigvis skikkelig bra ut, sier han. 

Analytikeren tror konsolideringen får liten eller ingen effekt på markedet det opererer i, som er preget av skip i opplag og lave rater. 

– Jeg tror på prinsippet om at man står sterkere sammen. Men det er ikke gitt at om du slår sammen tre dårlige selskap til ett selskap at det sammenslåtte selskapet er bra, sier han. 

De norske milliardærene John Fredriksen og Kjell Inge Røkke er begge med på laget. 

– Det er sterke eiere som har muskler til å støtte dette selskapet videre, sier Uggedal og peker på Fredriksen som den største vinneren i avtalen. Fredriksen er største aksjonær i Deep Sea Supply gjennom hans investeringsselskap Hemen Holding. 

– Deep Sea Supply var ikke bærekraftig på egen hånd, så på øyemål ser Hemen Holding ut som en relativ vinner i denne avtalen. Selskapet har kanskje bedre balanse, men fra et flåteperspektiv er selskapet det dårligste, sier Uggedal. 

Overrasket over milliardærduo

Det har lenge vært et ønske om sammenslåinger for å møte nedturen i markedet, og i børsmeldingen om forslaget sier toppsjefen i Solstad Offshore, Lars Peder Solstad, at de i over et år har vært sterke forkjempere for konsolidering i sektoren.

– Dette er det største som har skjedd i denne bransjen på veldig mange år, sier analytiker Stig Erik Kyrkjeeide i Swedbank.

– Man har etterspurt konsolidering lenge gitt nedturen i markedet. Tiden er veldig moden nå for å gjennomføre dette, som historisk sett har seg vanskelig, sier han og legger til at han ikke er overrasket over at det skjer en sammenslåing – men at det er milliardærduoen Fredriksen og Røkke som står bak. 

– Det er noe overraskende at de finner frem til en løsning der begge er med, sier han. 

Kyrkjeeide sier videre at det er store synergieffekter for selskapene som nå foreslås sammenslått, og at de utfyller hverandre på en god måte. 

– Alle tre har hatt store operasjoner i Brasil, og alle tre er jo betydelige aktører i Nordsjøen. I tillegg har de en del utfyllende segmenter der for eksempel Solstad er store på Subsea, Farstad er sterk i Australia og 

Selskapene selv anslår synergieffekter på 450–600 millioner kroner i året, ifølge børsmeldingen. 

Vil utnytte oppgang

– Med denne løsningen gir vi Farstad, Solstad og Deep Sea Supply en industriell plattform for å tåle den nåværende nedturen i OSV-markedet og være godt posisjonert til å utnytte en oppgang i markedet, sier administrerende direktør Karl Johan Bakken i Farstad Shipping i meldingen.

OSV, eller Offshore Service Vessel, er en betegnelse på forsyningsskip som er designet for å utføre oppgaver i forbindelse med offshoreproduksjon av olje og gass.

I meldingen er Solstad Offshore foreslått som morselskapet i gruppen, og skal få støtte av Aker og Hemen Holding.

– Vi er spente på denne muligheten til å jobbe tett med Fredriksen-gruppen og andre aktører for å realisere vår ambisjon om å etablere en effektiv global leder i OSV-segmentet, sier Aker-toppsjef Øyvind Eriksen i meldingen. 

Lars Peder Solstad foreslås som konsernsjef, og hovedkontoret foreslås til Skudeneshavn i Rogaland.

– Med en vellykket ferdigstilling av forslaget vil vi ta ytterligere steg mot å bygge verdens ledende OSV-selskap, sier toppsjefen i Solstad Offshore, Lars Peder Solstad, i meldingen.  

Etter restruktureringen i Farstad Shipping, der blant annet all gjeld konverteres til egenkapital vil Aker ha en eierandel på 16,2 prosent i Farstad Shipping, Ocean Yield 6,5 prosent og Hemen Holding 16,2 prosent, ifølge TDN Finans. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: