Donald Trumps valg av Jerome Powell som ny Fed-sjef har hittil kostet amerikanske investorer 1500 milliarder dollar, skal man tro JP Morgan, melder CNBC.com.

Den amerikanske meglerkjempen har regnet på hvor mye Powells offentlige uttalelser har påvirket markedet, og funnet en sammenheng med børsfall på Wall Street.

I forbindelse med Fed-sjefens pressekonferanser i etterkant av sentralbankens rentemøter har man typisk sett et fall i den brede S&P 500-indeksen på 0,44 prosent, mens hans øvrige offentlige kommentarer, som høringer i kongressen eller andre taler, har samtidig sett markedet falle 0,4 prosent, ifølge JP Morgan.

- Undervurderer risiko

JP Morgan tror sammenhengen skyldes en bekymring i markedet for at Powell og dermed Den amerikanske sentralbanken ikke forstår seg på det økonomiske landskapet man nå befinner seg i, ifølge CNBC.

«Spesifikt antyder aksjemarkedet at Fed undervurderer ulike risikofaktorer, og derigjennom øker den implisitte risikoen for at Fed begår en feilhandling i fremtiden. En høyere sannsynlighet for feilhandling betyr lavere aksjekurser på nyheten», skriver sjefstrateg Marko Kolanovic i JP Morgan.

Meglerhuset peker på tre uttalelser fra Powell som grunn til bekymring; at aksjer er overpriset, at flere rentehevinger trengs og er nødvendig, og at «markedsfall (sell-off) krever oppmerksomhet dersom det vedvarer».

JP Morgan mener uttalelsene antyder at Fed ikke forstår markedsstrukturen og kan komme til å vente for lenge med å handle.

S&P 500-indeksen har steget 9,4 prosent så langt i år, tross i at Den amerikanske sentralbanken har hevet renten tre ganger.

«Tiåringen» til værs

Powell har gjentatte ganger uttalt at de økonomiske utsiktene er sterke og at tiden er moden for sentralbanken å normalisere virkemidlene etter å ha stimulert markedene i lang tid.

Under en tale Powell holdt onsdag gjentok han budskapet om at pilene pekte oppover. Det bidro til å sende renten på amerikanske statsobligasjoner, den såkalte tiåringen, opp 12 punkter til 3,18 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2011.

- Det er virkelig ingen grunn til å tro at ikke denne syklusen kan fortsette en god stund til, sa Powell.

Fed-sjefen var tydelig på at pengepolitikken fortsatt er ekspansiv, men at rentene gradvis vil bli nøytrale, selv om vi fortsatt er et godt stykke unna nøytrale renter.

Seniorøkonom Ole Andre Kjennerud i DNB Markets mener spørsmålet er om Fed kan gå vekk fra sin gradvis renteoppgang til en raskere innstrammingstakt.

«Powell tror ikke det, og mener i stedet at «the practical way we can navigate between moving too fast and moving too slow is to move gradually», skriver Kjennerud i en oppdatering torsdag.

DNB-økonomen viser også til at andre Fedmedlemmer som snakket onsdag heller ikke ga signaler om hyppigere renteøkninger.

Powell planlegger å øke sine offentlige arrangementer i 2019, i det Den amerikanske sentralbanken, mot normalt, vil avholde pressekonferanser etter hvert rentemøte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt: -Nå står vi ved et veiskille. Hør hans klare oppfordring til finansministeren
01:14
Publisert: