Wall Street åpnet ned fra start på ukens første handelsuke, og hentet seg noen timer ut i handelen inn. Nå er peker imidlertid samtlige indekser ned etter at teknologiindeksen Nasdaq så vidt var i pluss tidligere på dagen.

Industriindeksen Dow Jones er ned rundt tre prosent, det samme er den brede S&P 500-indeksen. Teknologitunge Nasdaq hentet seg noe inn sent mandag ettermiddag, men har snudd og er ned rundt en halv prosent.

Ifølge Financial Times betyr dagens S&P-børsfall at hele oppgangen siden Donald Trump inntok Det Hvite Hus er borte.

Nedgangen som startet børsuken på Wall Street ble ifølge CNBC noe bremset da Demokratenes leder i Senatet i den amerikanske Kongressen, Chuck Schumer, sa at han forventer enighet rundt en krisepakke utover dagen mandag.

Mandag kveld norsk tid kom imidlertid nyheten om at Demokratene i Senatet har sagt nei til en krisepakke med en finansiell ramme på 1800 milliarder dollar.

Tidligere på dagen uttalte Demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer at han håpet det skulle bli enighet i løpet av dagen, men nå melder storavisen New York Times at Demokratene i kammeret nok en gang sagt nei til forslaget om en krisepakke med en finansiell ramme på 1800 milliarder dollar.

Ifølge avisen oppstod det høylytt krangel og roping da Demokratenes senatorer etterlyste mer beskyttelse til arbeidere og restriksjoner på hjelp til selskaper som er blitt reddet av staten.

Skal kjøpe masse statsgjeld

Fed skal kjøpe «så mye som trengs» av statsgjeld i form av statsobligasjoner.

Slike tiltak fra sentralbanken omtales ofte som kvantitative lettelser, og har som hensikt å sprøyte frisk kapital inn i markedet for å få fart på etterspørselen, forbruk, samt å sikre styringsfart i økonomien.

Det kunngjorde den amerikanske sentralbanken tidlig på morgenen mandag, lokal tid.

Optimisme på Wall Street – så åpnet handelen

Frem til i Fed-grepet så det ut til å bli en stygg åpning på de amerikanske børsene. I går kveld falt terminkontraktene i førhandelen kraftig, så kraftig at de nådde den nedre grensen på fem prosent.

Etter sentralbankens krisegrep snudde stemningen helt, og handelen før børsåpning antydet en oppgang for på over tre prosent.

Men da handelen startet, falt nøkkelindeksene, og de har fortsatt å falle. I 1645-tiden var Dow Jones ned 4,7 prosent. S&P 500 var ned 4,6 prosent, mens Nasdaq var ned 3,4 prosent fra start.

Dow Jones-indeksen, som består av de 30 antatt viktigste amerikanske selskapene, var ned mer 900 poeng, men hentet seg litt inn igjen.

«Selv om Feds tiltak er til enorm hjelp, er det først når økonomien får lov til å komme til live igjen at markedene vil se bærekraftig bedring. Eller at det i hvert fall er en troverdig vei fremover for hvordan det skal skje», skriver Paul Hickey i Bespoke Investment Group ifølge CNBC.

Bruker hele verktøykassen

Sentralbanken vil altså fortsette å bruke hele verktøykassen for å sikre kredittflyt til husholdninger og bedrifter og slik jobbe mot målene om prisstabilitet og maksimal sysselsetting.

Forrige søndag varslet Fed at det ville kjøpe minst 500 milliarder dollar i statspapirer og minst 200 milliarder dollar i obligasjoner med pant i eiendom.

Fra og med mandag kommer Fed daglig til å kjøpe statspapirer for 75 milliarder dollar og obligasjoner med pant i eiendom for 50 milliarder dollar, skriver TDN.

«Det er tydelig at økonomien vår vil møte alvorlige forstyrrelser. Aggressiv innsats må gjøres på tvers av offentlig og privat sektor for å begrense tap av arbeidsplasser og inntekter og for å fremme en rask bedring når forstyrrelsene avtar», skriver sentralbanken, ifølge TDN Direkt.

Politikerne krangler fremdeles

Forrige søndag kuttet Fed nøkkelrentene kraftig, det andre store rentekuttet på kort tid.

Styringsrenten ble kuttet til intervallet 0 til 0,25 prosent.

Det nyeste tiltaket fra Fed kommer samtidig som rapporter om at politikerne i Kongressen i Washington ikke klarer å bli enige om en tiltakspakke på i størrelsesorden 2000 milliarder dollar – eller vel 20.000 milliarder kroner med dagens svake kronekurs.

Det tilsvarer to norske oljefond – før koronakrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.