Oslo Børs endte tirsdag opp 2,2 prosent. Equinor og Aker BP opplevde en vekst på henholdsvis 3,8 og 3,4 prosent. Yara Internatonal var opp 4,1 prosent.

– Jeg pleier å si at Oslo Børs er halvparten oljepris og halvparten internasjonale børser. De siste dagene får vi hjelp av begge to, sier Eric Bruce til Dagens Næringsliv tirsdag ettermiddag.

Mandag opplevde børsen en oppgang på 1,8 prosent.

Et fat av nordsjøoljen Brent, som er en referansepris for oljehandelen verden over, handles nå for snaue 117 dollar. Det vil si at oljeprisen forsetter å være høy og stiger for tredje dag på rad. I tillegg har indeksene på de europeiske børsene bred oppgang.

– Jeg tror det er mye posisjonering i markedet nå. Det nærmer seg avslutningen på kvartalet, halvåret og måneden. Da er det mange som velger å rebalansere selskapet og gå tilbake til sin foretrukne sammensetning av aksjer og obligasjoner, sier Bruce.

Rentefrykten

Da den amerikanske sentralbanken (Fed) innførte en trippelheving av styringsrenten 15. juni, ventet markedet spent. Wall Street pustet lettet ut på signalene om at det ikke ville bli mange like store rentehevinger, og de amerikanske børsene endte i bred oppgang dagen etter. Men oppgangen har ikke vedvart, og snudde fort til ny uro. Før det igjen fikk en rekyl de siste dagene.

– Markedet ble veldig surt. Etter det har rentemarkedet priset inn mindre renteøkninger, som jeg tror er årsaken til at det markedet nå er mer positivt. I tillegg kom det nyheter fra Kina om halvering av karantenetiden som drar opp børsene der, sier Bruce.

Han advarer imidlertid om at det kan bli kortvarig.

– Jeg har vanskelig for å tro at dette skal fortsette i sommer. Det kommer an på inflasjonstallene som kommer fra USA og Europa i sommer. Dersom inflasjonstallene fra USA blir høye vil rentefrykten spre seg og markedet bli surt igjen. Det er ingen grunn til å tro at det er helt over enda, sier Bruce.

De amerikanske inflasjonstallene fra mai var mye høyere enn ventet, da analytikerne på forhånd ventet at inflasjonen ville forbli uendret på 8,3 prosent. Det amerikanske byrået for arbeidsstatistikk, viste at konsumprisindeksen (kpi) på årsbasis steg 8,6 prosent i mai, mens kpi justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjonen) steg med seks prosent.

Det er for den totale inflasjonen den høyeste årsveksten siden 1981. Inflasjonstallene fra juni kommer først den 13. juli.

– I bunn og grunn har aksjeprisene falt (globalt) på grunn av at rentene øker, men den effekten er i stor grad tatt ut nå. Det er mye usikkerhet, men jeg tror vi har sett det verste i aksjemarkedet, avslutter Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.