Onsdag klokken 19:00 norsk tid ble det klart at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kutter styringsrenten med ytterlige 0,25 prosentpoeng.

Det betyr at de to sentrale rentene, som utgjør styringsrenten i USA, nå ligger i et intervall mellom 1,50 og 1,75 prosent.

Jerome Powell, som er sentralbanksjef, vil redegjøre for hvorfor 19:30 norsk tid.

Et tilsvarende kutt har skjedd intet mindre enn to ganger tidligere i år – men nå er det ventet at rentekuttene vil stoppe. Sentralbanksjefen oppfører seg som en due, men vil bli langt mer «haukaktig» fremover, skal man tro storbanken Goldman Sachs.

Der forutså analytikerne at Federal Reserve ville kuttet rentene nok en gang. På finanspråket er en due den som ønsker lave renter – mens en hauk legger seg på en strammere linje, og vil ha høye renter for å unngå inflasjon.

Lav tillit til sentralbanksjefen

Den amerikanske presidenten Donald Trump er således en due, og har tidligere tatt til orde for flat eller negativ rente. Rundt forrige rentemøte var han nådeløs mot Powell, og kalte ham «en forferdelig kommunikator» på Twitter.

Dette er fordi han mener den amerikanske renten er for høy til å gjøre USA konkurransedyktige, på lik linje med Kina og Europa.

Powell er utnevnt av presidenten, men vervet som sentralbanksjef er politisk uavhengig.

Kutter på tross av gode tider

På tross av politisk press fra øverste hold, har Powell gjennomført langt mer konservative kutt enn det presidenten ønsker. Ifølge sentralbankens egen pressemelding stemte åtte medlemmer i banken for kuttet – og to stemte imot.

De ønsket å beholde forrige rentenivå på intervallet 1,75 til 2 prosent.

Budskapet som fremgår av pressemeldingen, var likt denne gangen som ved rentekuttet for en måned siden: På tross av at det går godt på hjemmebane, med lav arbeidsledighet og stor kjøpevillighet, anser sentralbanken investeringsflyten og eksportsektoren som svak.

Fordi det ikke er noen overhengende fare for inflasjon, melder derfor «the fed» at renten på bakgrunn av dette kan settes ned ytterligere.

Les pressemeldingen i sin helhet her.

Saken vil bli oppdatert etter pressekonferansen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.