Det amerikanske markedet har siden i sommer vært preget av forventninger rundt mulige rentekutt. I juli kuttet Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, renten for første gang siden finanskrisen i 2008.

I dag skjedde det igjen.

Klokken 20:00 norsk tid, ble det annonsert at styringsrenten settes ned 0,25 prosentpoeng. Det gir et renteintervall fra 1,75 til 2 prosent.

Det er ingen hemmelighet at president Donald Trump har ønsket seg rentekutt i lengre tid. Likevel viser en twitter-melding fra presidenten at han er langt fra fornøyd med onsdagens nyhet.

– Jay Powell og the Federal Reserve svikter igjen. Ikke noe «guts», ikke noe vett, ingen visjon! En forferdelig kommunikator!

Trump har tidligere tatt til orde for både null og negativ rente. I tillegg har han brukt Twitter til å vise stor skepsis til sentralbanksjefen han selv har utpekt.

– USA, på grunn av Federal Reserve, betaler en LANGT høyere rente enn andre konkurrerende land. De kan ikke tro hvor heldige de er ettersom Jay Powell og the Fed ikke har peiling. Og nå, på toppen av alt, det store oljesmellet, tvitret presidenten på mandag.

Onsdag kveld falt de tre indeksene på Wall Street ytterligere, etter å ha stått i rødt siden åpning 16:30 norsk tid. Teknologiindeksen Nasdaq Composite er så langt nede som på 1,10 prosent i minus.

Sentralbanken usikre på fremtiden

I meldingen åpner sentralbanken med å presisere at arbeidsledigheten er lav, den økonomiske aktiviteten moderat og at amerikanske husholdninger har økt sine forbruk. Samtidig ser sentralbanken at investeringer og eksport er noe svekket.

Sentralbanken skriver at på tross av at fremtiden mest sannsynlig er lys for arbeidsmarkedet, økonomisk aktivitet og inflasjonen, så legges en usikkerhet til grunn for dagens avgjørelse om å senke renten.

Helt enstemmige var rentekomiteen ikke: Tre stemte imot dagens rentekutt. Én ønsket at renten skulle senkes langt lavere, mens de to resterende ønsket å beholde gårsdagens rentenivå på 2 prosent og oppover.

Les pressemeldingen fra rentekomiteen her.

Sentralbanken vil møtes to ganger til før utgangen av 2019. Ifølge CNN ser syv av 17 representanter i banken mulighetene for et nytt rentekutt før året er omme, mens fem av dem gir uttrykk for at de ikke ønsker ytterligere kutt.

Kutt som varslet

Få lot seg overraske av hverken rentekuttet eller størrelsen.

– Han kommer til å skuffe alle og ikke overvelde noen, uttalte sjeføkonom Diane Swonk hos Grant Thornton i forkant. «Han» er sentralbanksjef Jerome Powell.

Swonk forutså i likhet med flere at rentekuttet ville bli det samme som sentralbanken gjennomførte i juli.

Innad i sentralbanken har diskusjonene i forkant vist at det er uenighet om hvorvidt rentekuttene er en god idé. De som er for rentekutt har vist til hvordan handelskrig med Kina og «brexit» for alvor kan sakke ned verdensmarkedet. De som er imot har vist til at amerikansk økonomi er for god for øyeblikket, til at rentekutt er forsvarlig.

Like fullt har rentekutt vært langt oppe på ønskelisten, både i markedet og i Det hvite hus.

Sentralbanken med redningspakke

Samme dag som rentekuttet ble presentert, måtte sentralbanken ut med 75 milliarder for å dempe en plutselig sterk prisvekst på gjenkjøp av valuta. Tirsdag måtte de ut med 53 milliarder USD.

Også dette gjør sentralbanken for første gang på ti år, melder Financial Times.

USA er et av verdens største pengemarkeder, der banker og investorer kjøper dollar som sikkerhet, for så å tilbakeføre verdiene dagen etter. Dette er også kjent som «repomarkedet».

At sentralbanken måtte ut med en slik pakke samtidig som de kutter styringsrenten, tok seg dårlig ut for mange.

– Det ser ikke bra ut. Du setter deg et mål. Du er den allmektige sentralbanken. Du skal egentlig kontrollere den (renten, journ.anm.) og så klarer du det ikke på sentralbankens dag. Det tar seg dårlig ut. Dette har vært et tøft løp for Powell, kommenterte analytiker Michael Schumacher til CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.