Ferd, eid av Johan H. Andresen med familie, solgte seg helt ut av tobakksfabrikken Tidemann sent på 90-tallet. På Ensjø i Oslo ble fabrikken drevet videre av nye eiere frem til 2008, da siste rullingspakke forlot lageret. Nå bygges hundrevis av boliger.

– Dette begynner å ta form som på en liten bydel, sier administrerende direktør Carl Brynjulfsen i Ferd Eiendom, og ser seg rundt.

Lite er igjen av familieminner på tomten, med ett unntak:

– Fabrikkpipen renoveres, og den skal få stå, sier han.

På området står allerede 900 boliger klare, og om noen år er det 1400. På Ensjø har Ferd Eiendom bygget en grunnmur innen voksende satsing på eiendomsutvikling og er den mest lønnsomme delen av konsernet for øyeblikket.

For resten av Ferd ble det et krevende år i fjor. Mot slutten av året jobbet selskapet intensivt med storkjøp av aksjer på billigsalg da de fleste solgte unna.

Kjøpte for én milliard under børsuroen

Ved inngangen til fjoråret var verdijustert egenkapital, altså anslaget på de réelle verdiene, i Ferd på 32,2 milliarder kroner. Da halvårsresultatet ble lagt frem i fjor sommer, hadde verdiene steget til 32,9 milliarder kroner.

Det ferske årsresultatet viser at verdiene falt til 31,4 milliarder kroner ved nyttår. Over én milliard kroner forsvant på høsten og avkastningen i fjor var på minus to prosent.

– Dette er et helt «ok» resultat, gitt utviklingen på børsene i fjor, sier konsernsjef Morten Borge.

Til sammenligning falt hovedindeksen på Oslo Børs også med snaut to prosent i fjor – og fallet kunne ha vært større om det ikke var for en god utvikling i sjømatsektoren på børs. De nordiske børsene var i snitt ned seks prosent, og verdensindeksen MSCI World falt med ti prosent.

Mange finansaktører solgte unna i november og desember, men Ferd-systemet forsøkte å tenke annerledes som en langsiktig, industriell investor.

– Da satt vi klare for å investere i både enkeltselskaper og aksjefond, sier Borge.

De siste ukene i fjor investerte Ferd i overkant av én milliard kroner i aksjemarkedet.

– Hvorfor akkurat da?

– Vi hadde ventet en stund på at korreksjonen ville komme. Så gikk vi inn i selskaper vi har fulgt lenge og som vi mente ble handlet på attraktive nivåer, sier Borge, og legger til:

– Det handlet i liten grad om å treffe bunn i aksjekursene, men å kjøpe på nivåer vi mener vil gi god avkastning på sikt. Det har gitt oss en betydelig posisjon i selskaper og bransjer vi har spesielt tro på fremover.

Gjør flere kjøp i utlandet

I Storbritannia kjøpte Ferd før jul en stor eierandel i det børsnoterte fiskehelseselskapet Benchmark Holding. Det eier 26 prosent og har senere fått en styreplass. Det er blitt én av de største eierne i det danske industriselskapet Nilfisk, der Lego-familiens investeringsselskap Kirkbi er største eier. Det har også gradvis kjøpt en større eierandel i sportsvarehuskjeden XXL gjennom fjoråret.

Ferd er allerede hovedeier eller eneeier i blant annet sportsutstyrsprodusenten Brav (tidligere Swix Sport), kartongselskapet Elopak, byggeselskapet Mestergruppen og rederiet Fjordline.

Ferds konsernsjef Morten Borge ledet et kjøp av store aksjeposter og andeler i aksjefond for over én milliard kroner da markedet var svært turbulent før og etter nyttår. I Norwegian har Ferd dumpet alt.
Ferds konsernsjef Morten Borge ledet et kjøp av store aksjeposter og andeler i aksjefond for over én milliard kroner da markedet var svært turbulent før og etter nyttår. I Norwegian har Ferd dumpet alt. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Ved nyttår hadde Ferd 2,4 milliarder kroner i kontanter og til sammen rundt ti milliarder kroner i likvide midler.

– Etter hvert som verdiene har vokst, har vi gått inn i større og mer internasjonale selskaper. Vi er kontinuerlig på jakt og klare til å satse langsiktig i bedrifter i Norge og utenlands, sier Borge.

Investeringsdirektør Tom Erik Myrland sier Ferd har satset 250 millioner kroner på aksjefond i Asia:

– I 2018 har vi brukt mye tid på å kartlegge fond i deler av verden der vi har lite eksponering fra før. Det handler om at vi vil investere mer penger i en sterk underliggende vekst i fremvoksende økonomier. Kina, Indonesia og Filippinene, for å nevne noen, sier Myrland.

Dumpet Norwegian

Tidlig i februar ble det kjent at Ferd dumpet alle aksjene i Norwegian for anslagsvis 240 millioner kroner. I fjor var Norwegian-kursen nesten uendret, men den har falt kraftig etter nyttår. Borge vil ikke utdype hvorfor Ferd går ut rett før selskapet får inn tre milliarder kroner fra eierne.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mistet Ferd som én av hovedeierne tidlig i februar.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos mistet Ferd som én av hovedeierne tidlig i februar. (Foto: Gunnar Lier)

– Det er sagt, det som skal sies. Norwegian har lenge vært en finansiell investering og nå har vi solgt, sier Borge.

– Har du snakket med Bjørn Kjos etter at Ferd solgte?

– Det vil jeg ikke kommentere.

En stor del av Ferd Capital er innen oljeservice, tross et nedsalg i seismikkselskapet PGS for 800 millioner kroner i fjor. PGS-aksjen falt nær 30 prosent i fjor, men salget gjorde at aksjen bidro positivt i Ferd. Også oljeserviceselskapet Aibel og brønnteknologiselskapet Interwell gjorde det.

– Alle tre selskapene viser en fin fremgang som følge av at aktiviteten i olje og offshore har tatt seg opp, sier Borge.

Leter etter eiendom rundt Oslofjorden

Eiendomsporteføljen består av totalt rundt tre milliarder kroner i verdijustert egenkapital, tilsvarende nær en tidel av Ferds samlede verdier. I fjor var avkastningen på 12 prosent. På fem år er det 20 prosent årlig i snitt.

– Jeg tror vi er større på utvikling av boliger enn mange er klar over, sier Borge, på det gamle fabrikkområdet på Ensjø.

Neste byggetrinn med 180 boliger legges ut for salg om få uker. Eiendomssjefen ser tilbake på utviklingen fra 2004 til i dag og hadde lenge et stort kart over fabrikken:

– Jeg husker at jeg pekte på det store lageret og tenkte at der skulle boligene stå klare i 2019. Det har truffet overraskende bra. Vi har solgt unna etappevis og holdt tidsplanen, sier Brynjulfen.

I fjor kjøpte Ferd tomter i Ski og Moss som skal bli til over 1000 nye boliger. Borge tror en større andel av investeringene kan komme fra eiendom fremover.

– Jeg tror det er riktig å være litt kresen. Men jeg håper vi finner flere prosjekter på begge sider av Oslofjorden som vil ha et større potensial når kollektivtilbudet bygges ut både øst og vest for Oslo, sier han.

Hva skjer? Handler nordmenn nå MER i januar enn i julegavemåneden desember?
SSB-tall viser tilsynelatende det. Men det er én ting tallene ikke forteller. Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank oppklarer.
01:23
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.