Opticom ble selve symbolet på IT-boblen på Oslo Børs rundt årtusenskiftet. Etter aksjens spektakulære kollaps har avleggeren Thin Film Electronics jobbet videre med å kommersialisere selskapets teknologi.

De siste årene har Thin Film satset store summer på å få til fullskalaproduksjon av selskapets NFC-teknologi. Dette er elektronikk som kan trykkes som en etikett på ulike produkter. Disse smart-etikettene kan være en markedsføringskanal, bidra i kommunikasjonen med kunden, eller tilby ekstratjenester.

Byggingen av selskapets nye fabrikk i San Jose i USA ble svært dyr, og foreløpig er det kun småkontrakter som har tikket inn.

Mangelen på store kontrakter, og svake resultater over mange år har bidratt til at Thin-aksjen har falt over 96 prosent i verdi de siste fem årene.

«Smaksprøve» til 150 mill.

Milliardæren Johan H. Andresen kom inn som en av Thin Films største aksjonærer høsten 2014 da investeringsselskapet Ferd kjøpte Thin-aksjer for 150 millioner kroner i en rettet emisjon.

– Ser lovende ut, så jeg tror vi kjøper 37,5 millioner aksjer i Thin Film Electronics, skrev Johan H. Andresen på Twitter dagen da kjøpet ble kunngjort.

– Hvorfor bare 37,5 millioner aksjer? Hvorfor ikke 375 millioner? Jeg utfordrer deg, kontret en annen Twitter-bruker.

– Vi tar en smaksprøve, svarte Ferd-milliardæren.

Smaksprøven kostet fire kroner per aksje, og Ferd fikk samtidig rettigheter til å kjøpe ytterligere 31,25 millioner Thin-aksjer til 4,8 kroner per aksje.

I løpet av det neste året så investeringen ut til å være vellykket. Thin-aksjen nådde en kortvarig topp i februar 2015 på nær åtte kroner per aksje. Men fra dette punktet gikk det raskt nedover igjen, og ett år etter at Ferd kom inn var investeringen allerede i minus.

Har solgt en fjerdedel

Ferd fortsatte å smake seg gjennom et stort antall Thin-aksjer de neste årene, blant annet ved å delta i emisjoner. Ved inngangen til 2019 satt Ferd-konsernet på hele 77,5 millioner Thin-aksjer, over det dobbelte av den opprinnelige investeringen.

Til tross for at aksjeantallet var mer enn doblet hadde verdien av investeringen allerede krympet fra 150 millioner kroner i 2014 til rundt 58 millioner kroner ved utgangen av 2018.

Det hjelper ikke at Thin-aksjen hittil i år har falt ytterligere 79 prosent i verdi. Aksjen handles nå til rundt 15 øre per stykk, ned over 96 prosent sammenlignet med kursen som Ferd toget inn i Thin Film på.

Hittil i år har Ferd gradvis redusert beholdningen av Thin Film-aksjer, og flagget i forrige uke et salg av ytterligere 8,25 millioner aksjer.

Ferd eier i dag nær 57,6 millioner Thin-aksjer. Beholdningen er dermed redusert med drøyt 25 prosent hittil i år.

Med dagens aksjekurs har denne eierposten en samlet verdi på under ni millioner kroner.

Johan H. Andresen ønsket mandag ikke å kommentere Thin-investeringen.

– Thin Film er en liten finansiell investering og vi har ingen kommentar til denne, skriver administrerende direktør Morten Borge i Ferd i en epost til DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.