Johan Andresens Ferd har vært svært aktive i kapitalmarkedet siden det innledende koronasjokket i mars i fjor. I fjor fortalte konsernsjef Morten Borge at Johan H. Andresen og døtrenes investeringsselskap investerte 1,5 milliarder i nordiske og globale aksjer under den verste markedsuroen i fjor.

Nå har konglomeratet blinket seg ut sin nyeste investering, og denne gang har Borge og Ferd nok en gang sett utenfor egne landegrenser. Ifølge en pressemelding tirsdag spytter Ferd inn 270 millioner danske kroner i det danske it-selskapet Trifork.

Det tilsvarer om lag 362 millioner norske kroner etter dagens kurs.

– Det er veldig hyggelig å bli invitert med inn til å bli en stor aksjonær i et innovativt, europeisk tek-selskap, sier Morten Borge til DN.

Ferd tar den største biten

Trifork står bak Vipps-ekvivalenten Mobilepay i Danmark, samt danskenes BankID-aktige løsning NemID. Selskapet har også vært med på å utvikle danskenes koronapass.

Trifork sikter nå mot en børsnotering på Nasdaq i København, og kunngjør tirsdag en kapitalinnhenting der fem såkalte hjørnesteinsinvestorer har forpliktet seg til å tegne aksjer for til sammen 600 millioner danske kroner.

Det tilsvarer om lag 807 millioner norske kroner etter dagens kurs. Ifølge meldingen prises selskapet til opp mot tre milliarder danske kroner.

Det er norske Ferd som tar den største biten av kapitalinnhentingen med sine 270 millioner danske kroner. De resterende fire hjørnesteinsinvestorene fordeler seg slik:

  • Industrikonsernet Chr. Augustinus Fabrikker as, som er eid av Augustinus Fonden, går inn med 115 millioner danske kroner.
  • Pensjonsfondet Danica Pension går inn med 115 millioner danske kroner.
  • Fond kontrollert av I&T Asset Management går inn med 50 millioner danske kroner.
  • Spar Nord Bank går inn med 50 millioner danske kroner.

Selskapet var børsnotert fra 2007 til 2014, og det er altså nå snakk om et comeback på det åpne markedet.

«Naturlig neste steg»

I pressemeldingen går det frem at kapitalinnhentingen gjennomføres ved et nedsalg fra enkelte, eksisterende aksjonærer, i tillegg til utstedelse av nye aksjer.

Grunnlegger og administrerende direktør Jørn Larsen akter å forbli selskapets største aksjonær etter den foreslåtte børsnoteringen. Ifølge den danske næringslivsavisen Børsen eier han 24 prosent av aksjene i selskapet. Kapitalfondet Gro Capital eier 20 prosent, mens medgrunnlegger og teknologidirektør Kresten Krab Thorup eier rundt 18 prosent.

Pengene skal brukes på selskapets ekspansjon i utlandet, og selskapet trekker selv frem Danmark, Nederland, Sveits og Storbritannia som fire satsingsområder.

– En børsnotering er et naturlig neste steg for Trifork. Noen av våre bransjefeller og partnere er allerede notert på Nasdaq i København, og vi kan se at investorene, både private og institusjonelle, har en veldig god forståelse for vår industri, sier Trifork-sjef Larsen i meldingen.

Selskapet ble grunnlagt i 1996 i Aarhus, og omsatte i fjor for 115 millioner euro, med et resultat før skatt på 47 millioner euro.

Sikter mot milliardomsetning

Trifork er altså et tek-selskap som i tillegg til å utvikle egen programvare, også består av forretningsarmen Trifork Labs, som utvikler og investerer i nyoppstartede it-selskaper. Trifork Labs har i skrivende stund 21 selskaper i sin portefølje.

Selskapet beskriver seg selv som et nestegenerasjons it- og serviceselskap, og har kunder innen alt fra fintech, helse, smartløsninger for hjemmet, men også skytjenester for blant annet Universitetet i Aalborg og Jysk.

I 2021 sikter selskapet mot en omsetning på mellom 140 og 150 millioner euro, tilsvarende mellom 1,4 milliarder og 1,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Tre store i Norden

For Ferd understreker investeringen Morten Borges uttalelse om at investeringsselskapet er opptatt av å dele investeringene i Norge og utlandet.

Trifork blir Ferds tredje store investering i Norden, etter at det deltok som hjørnesteinsinvestor i netthandelsplattformen Boozts sekundærnotering på København-børsen. I dag eier Ferd oppunder ni prosent av selskapet, som gjør det til nest største eier i netthandelsplattformen.

Ferd eier også 20 prosent av danske Nilfisk, som produserer blant annet høytrykksspylere.

Så langt i år har Ferd kjøpt it-selskapet Norkart i en milliardtransaksjon, og har i tillegg hintet om en børsnotering av kartongemballasjeselskapet Elopak. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.