Ferd-sjef Morten Borge har tidligere fortalt hvordan det var helt bekmørkt i starten av korona. I dag er det lite som vitner om at industrikonglomeratet til milliardæren Johan H. Andresen og hans to døtre for bare halvannet år sto i en verden hvor børsene kollapset.

2020 ble et rekordår for milliardærfamilien. Nå er de på god vei til å sprenge nye rekorder.

Det ferske halvårsresultatet viser at Ferd tjente 3,8 milliarder kroner i årets første seks måneder. Den verdijusterte egenkapitalen hadde ved utgangen av juni steget til 44,9 milliarder kroner.

– Det siste året har vært det mest aktive i vår historie, sier Morten Borge.

De siste 18 månedene har Ferds verdijusterte egenkapital økt med nesten ti milliarder kroner, tilsvarende 28 prosent.

Håper på oppkjøp i høst

Justert for utbytte til Johan H. Andresen og barna Katharina og Alexandra, var avkastningen på 3,9 milliarder kroner i første halvår.

Ferd-sjefen trekker frem børsnoteringen av kartongprodusenten Elopak som en viktig milepæl. Nedsalg i forbindelse med noteringen utgjorde den største delen av totale utbytter og salg for totalt 6,8 milliarder kroner i første halvår.

Ferds krigskasse, kontanter og såkalt likvide plasseringer, var på 22 milliarder kroner ved utgangen av juni. Det er en kraftig økning fra årsskiftet, da dette lå på rundt 13 milliarder kroner.

– Investeringskapasiteten er sterkere enn noen gang, og vi fortsetter å lete etter nye investeringsmuligheter i hele konsernet, sier Morten Borge.

Gjennom det siste året har Ferd blant annet kjøpt programvareselskapet Norkart. Borge legger ikke skjul på at de er sultne på mer.

– Vi har flere løpende dialoger om oppkjøp av nye selskaper hvor jeg håper noen fører helt frem i høst, sier han.

Borge sier de bruker mye tid på bransjer som har strukturelt gode vekstutsikter og hvor norske og nordiske selskaper har fortrinn på en internasjonale arena.

– Eksempler på dette er selskaper som bidrar til økt digitalisering som våre fire siste større investeringer alle er eksempler på, sier han, og trekker frem Norkart, HR-tjenesteleverandøren Simployer, netthandelsselskapet Boozt og cybersikkerhetsselskapet Mnemonic.

– I tillegg bruker vi en god del tid på både fornybar energi, sjømat, helse og den siste tiden også reiseliv.

Dansk gullbillett

Ifølge Borge bidro alle forretningsområdene i Ferd positivt i første halvår. Andresen-familiens konsern har flere armer, og er blant andre ting innbefattet med eiendomsinvesteringer, private investeringer i selskaper, børsnoterte investeringer og ekstern forvaltning.

Et av de store vinnerloddene i første halvår er det danske industriselskapet Nilfisk. Aksjekursen har steget over 100 prosent i år. Ferd eier over 15 prosent av Nilfisk, som nå er priset til mer enn syv milliarder danske kroner.

Videre bidro også Sbanken med høy avkastning. Ferd realiserte hele aksjeposten i Sbanken tidligere i år. Det skjedde kort tid etter at DNB la inn bud på banken.

Av privateide selskaper var det byggevaregruppen Mestergruppen og energiserviceselskapet Aibel som bidro mest til den positive avkastningen.

DN har tidligere skrevet at Ferd vurderer å ta Aibel på børs. Ferd eier 50 prosent, det svenske private equity-selskapet Ratos 32 prosent og det svenske pensjonsfondet Sjätte AP-fonden 18 prosent.

– Når det gjelder den planlagte børsnoteringen er det intet nytt å melde på nåværende tidspunkt, sier Borge nå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.