Mandag morgen la Statistisk sentralbyrå frem sin ferske kredittindikator for september.

Den viste at publikums samlede gjeld vokste 5,1 prosent på årsbasis i september.

Kredittindikatorstatistikken speiler gjeldsutviklingen hos både husholdningene, ikke-finansielle foretak og kommuneforvaltningen, og utformes månedlig av SSB.

Tallene for september viser også at den samlede gjeldsveksten falt fra 5,3 prosent i august.

Samtidig fortsatte gjeldsveksten hos husholdningen å falle. Fra å ha ligget på 4,9 prosent i februar har den gradvis falt til et nivå på 4,3 prosent i september.

Ellers endte gjeldsveksten på 4,3 prosent for kommuneforvaltningen i september, opp fra 3,8 prosent i august.

Samtidig falt gjeldsveksten hos ikke-finansielle foretak til syv prosent, etter å ha steget for hver måned siden mars.

Gjeldsveksten i norsk økonomi er en viktig indikator på fremtidig aktivitetsnivå og inflasjon, og blir påvirket av faktorer som rentenivå, fremtidsutsikter og boligpriser.

Torsdag denne uken kommer det som kan kalles en statusoppdatering for både rentenivå og boligpriser. Da offentliggjør nemlig Norges Bank en ny rentebeslutning, der det er ventet at sentralbanken setter opp styringsrenten med enten 0,25 eller 0,5 prosentpoeng. I skrivende stund er styringsrenten på 2,25 prosent.

I tillegg kommer Eiendom Norge med ny boligprisstatistikk for oktober torsdag.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.