Meraker Brug er en av Norges største eiendommer i privat eie. Eiendommen ligger øst for Trondheim og går helt inn til svenskegrensen og har ettertraktede Stjørdalselva som renner gjennom. Eiendommen er på 1,2 millioner mål og inneholder noen av Norges beste jakt- og fiskeområder.
Statskog kjøper nå 94 prosent av eiendommen for 2,65 milliarder kroner. Det er over én milliard kroner mer enn en prisantydning som ble antydet av eksperter DN snakket med i sommer da eiendommen ble lagt ut for salg.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) presenterte kjøpet på en pressekonferanse på Meraker Brug onsdag ettermiddag.
– Det er viktig at våre felles naturressurser kommer alle til gode, sa Støre på pressekonferansen.
Han beskriver kjøpet som en markedsbasert investering, ikke forbruk. Støre understreker at han har tillit til at Statskog som en profesjonell eiendomsaktør har kommet frem til riktig pris, og at det også ble brukt eksterne finansielle rådgivere for å vurdere prisen.
– En stor dag, sa landbruks- og matminister Sandra Borch.
Støre og Borch trekker frem at det var viktig for regjeringen å holde denne eiendommen på nasjonale hender.
– Men ikke for enhver pris, sa Støre, uten å presisere hvor statens smertegrense gikk.
Styreleder Richard Arnesen i Stiftelsen Hans Rasmus Astrup er selger av eiendommen, som han beskriver som et mønsterbruk. Han sier salget skjer med et meget tungt hjerte, og at det var betydelig interesse for eiendommen, uten at han vil avsløre hvem de andre interessentene var.
– Statskog hadde det beste budet, sa Arnesen.
Arnesen sier pengene fra salget i hovedsak skal brukes til drift av Astrup Fearnley Museet, samt kjøp av ny kunst.
Statskogs styreleder Gunnar Olofsson sier kjøpet er en god investering for statsselskapet.
Sivert Bjørnstad (Frp) er stortingsrepresentant fra Trøndelag og reagerer på nyheten.
– Dette er en vanvittig prioritering av regjeringen. Mens prisene galopperer for folk flest har de ikke råd til lavere skatter og avgifter, men dette har de råd til. Staten eier allerede svært mye land. Dette kunne fint vært eid av private eiere og staten kunne heller brukt disse pengene på å hjelpe folk flest, sier Bjørnstad.
Selger for å sikre kapital
Avdøde milliardær Hans Rasmus Astrup var ingen beundrer av byråkrater, men en stor beundrer av Aurdal. Museet han har etterlatt seg, Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo, ønsket å sikre kapital for å kunne handle mer kunst og sikre driften. Derfor la Stiftelsen Hans Rasmus Astrup ut eiendommen Meraker Brug til salgs.
Eiendommens markedsverdi er etter det DN erfarer over 1,5 milliarder kroner og flere norske finansfolk, jaktinteresserte, fiskeinteresserte og institusjoner kontaktet stiftelsen angående et mulig kjøp.
Eiendommen inneholder blant annet:
- Eierskap i to kraftverk
- Alpinsenter
- Skogdrift
- Store områder for tomtesalg og hytteutvikling
- Store jaktområder og mange større hytter for utleie til rypejakt, elgjakt, rådyrjakt og hjortejakt
- 23 kilometer lakseførende strekning for laksefiske i Stjørdalselva
Eid av det danske kongehuset
En stor del av eiendommen var på 1600-tallet et gods eid av det danske kongehuset, den gang Norge var en del av Danmark. Kombinasjonen av skog, rikt laksefiske og kobberforekomster gjorde at godset tidlig ble regnet som svært verdifullt. Hans Rasmus Astrups forfar, som hadde samme navn, kjøpte deler av eiendommen og den gamle gruvedriften i 1888.
Hans Rasmus Astrup døde 23. april 2021. Han var aldri gift og hadde ingen barn.
Han var svært kunstinteressert og hadde en av verdens største samlinger av moderne kunst. Astrup Fearnley-museet ble grunnlagt i 1993 og flyttet til Tjuvholmen i 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.