Knut Brundtland (57) går av som toppsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier og inn i ny rolle som arbeidende styreleder, opplyser selskapet mandag.

– Jeg ser frem til å fortsette å utvikle ABG i mange år fremover, samtidig som jeg skal gjøre mer av det jeg elsker mest – arbeide med klienter og å generere mer forretninger, sier Brundtland.

Vellykket tospann

Det vakte oppsikt da den tidligere BAHR-advokaten for mindre enn ti år siden tok over toppvervet i ett av landets mest innbringende meglerhus.

Ikke bare var Brundtland et nær ubeskrevet blad i meglerbransjen. Han skulle i kjølvannet av finanskrisen ta over for Jan Petter Collier (68), som hadde dominert meglerhuset og store deler av norsk finansbransje de siste tiårene.

Collier uttalelser den gang er nær identisk med Brundtlands i dag.

– Jeg har fått det privilegium å bruke all tiden min på det jeg liker aller mest, nemlig å arbeide med ABGs kunder for å skape forretningsmuligheter for dem og vår bedrift, sa Collier.

Eventuell skepsis ble fort gjort til skamme. Brundtlands renommé som en «dealmaker» har sørget for å bevare og utvikle ABG Sundal Colliers posisjon i det norske finansmarkedet.

Hele tiden med Collier ved sin side.

– Jeg har fått de frihetsgradene jeg trenger, sier Brundtland til DN.

Flere krefter

Samarbeidet og friheten han selv har fått søker han nå å overdra til sin svenske kollega Jonas Ström. I april 2019 overtar han som administrerende direktør i det børsnoterte meglerhuset.

Samtidig går Brundtland inn som arbeidende styreleder, med ansvar for strategi og forretningsutvikling. Det er oppgaver han fra før har vært svært delaktig i.

Målet er å få mer effekt ut av toppledelsen, og endringene er i tråd med tilsvarende utvikling i andre partnerstyrte virksomheter, påpeker Brundtland.

– Bakgrunnen er at man ser behov for flere krefter i toppledelsen, der man deler på oppgavene. Men det er et veldig klart skille mellom de administrative og operasjonelle oppgavene, og de mer strategiske og relasjonsmessige oppgavene, sier meglertoppen.

Ström, som har vært partner i ABG i åtte år, har inntil i dag vært ansvarlig for ABGs bedriftsrådgivning (investment banking) i Sverige.

Han vil også overta rollen som ledende partner for den svenske virksomheten etter Karl Berglund, som slutter i virksomheten.

Ström blir ellers sittende i Stockholm.

– Jonas har vært svært mye ansvarlig for veksten vi har fått til der borte, og så er vi opptatt av at vi rekrutterer konsernsjef fra partnerskapet, sier Brundtland.

Knut Brundtland: – Hvis markedet tar feil i dette, blir det mange uoversiktlige konsekvenser

Binder seg

Brundtlands oppgaver som arbeidende styreleder vil være å utvikle nye forretningsmuligheter, kundeforhold og utvikling av nye vekstinitiativ fra Oslo-kontoret, fremgår det i børsmelding mandag.

Samtidig binder han seg til masten ved forplikte seg til rollen som arbeidende styreleder «i minst seks år». Han startet i ABG i 2010.

– Så vidt jeg har fått med meg så er gjennomsnittstiden for en konsernsjef på Oslo Børs 5,5 år. Så jeg føler jeg har stått lenger enn vanlig, og jeg tror det er fornuftig å gjøre denne endringen for å få frigjort den type energi vi trenger, sier meglertoppen.

Brundtland har også forpliktet seg til å kjøpe inntil ti millioner aksjer med partner-restriksjoner over de neste tre årene.

Ström vil kjøpe 2,75 millioner aksjer til ordinære partnerbetingelser over de kommende to årene. Transaksjonene vil skje i forbindelse med meglerhusets årlige aksjeprogram.

Formelt er organisasjonsendringene innstillinger av nominasjonskomiteen foran ABGs generalforsamling i april 2019.

Markedet trekker på skuldrene av nyheten, der kursen på ABG-aksjen er lite endret mandag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir en boks tomater sunn, billig og spennende mat.
Studentmat: En boks tomater byr på uante muligheter. Det gjelder bare å komme på dem, og å unngå at alt smaker surt og metallisk.
01:34
Publisert: