Onsdag klinket den amerikanske sentralbanken (Fed) som ventet til med nok en trippelheving på 0,75 prosentpoeng, noe som sendte styringsrenten til intervallet 2,25-2,5 prosent.

Selv om markedet på forhånd priset inn en ikke ubetydelig sannsynlighet for en heving på et helt prosentpoeng, var både rentehevingen og den skriftlige informasjonen fra sentralbanken mer eller mindre i tråd med det økonomene ventet seg. Aksjemarkedet vendte bare svakt oppover.

Så begynte Fed-sjef Jerome Powell å snakke. Under pressekonferansen uttalte Powell at styringsrenten nå er på et nivå Fed estimerer til å være nøytralt, som vil si at renten hverken har en kontraktiv eller ekspansiv effekt på økonomien. Powell signaliserte samtidig at rentehevingene kan bli mindre og færre hvis økonomiske indikatorer taler for det, og at Fed i større grad vil gjøre vurderinger «fra møte til møte».

Risikomarkedene likte ordlyden, og sendte den teknologitunge Nasdaq-indeksen opp over fire prosent, mens S&P 500 steg 2,6 prosent. Høyere renter betyr dyrere lån og en lavere verdi av selskapenes fremtidige kontantstrømmer, noe som isolert sett er negativt for aksjer, og blant hovedgrunnene til kursfall og manglende risikovilje så langt i år.

– Ikke god

Morgan Stanleys investeringsdirektør, Mike Wilson, tror markedsaktørene tolker med for mye optimisme, og at lettelsesrallyet er et blaff.

– Markedet stiger alltid når Fed slutter å heve renten, helt til resesjonen begynner [ …] Til syvende og sist vil dette være en felle, sier Wilson til CNBC.

Powell ga klart uttrykk for at inflasjonen er altfor høy og at Fed fortsatt er «sterkt forpliktet til å bringe inflasjonen tilbake til målet på to prosent». I juni var årsveksten i konsumprisindeksen på 9,1 prosent, den høyeste på over 40 år. Fed foretrekker riktignok PCE-indeksen, som viste en årsvekst på 6,3 prosent i mai.

Fed strammer nå til i en økonomi der veksten er avtagende, og historisk har ikke det vært noen suksessoppskrift. Slik Wilson i Morgan Stanley ser det, er det fortsatt stor risiko knyttet til effektene den avtagende veksten vil få for selskapenes inntjening.

– Markedet har vært litt sterkere enn man skulle tro, gitt at vekstsignalene konsekvent har vært negative. Obligasjonsmarkedet priser nå også inn at Fed sannsynligvis kommer til å gå for langt og drive oss inn i en resesjon, sier Wilson.

S&P 500 endte onsdagen på 4023 indekspoeng, mens Wilson tror indeksen skal stå i 3900 poeng ved årsslutt. I mellomtiden tror han indeksen skal under 3630 poeng, og i et resesjonsscenario i verste fall helt ned til 3000 poeng.

– Akkurat nå er risk/reward på cirka 10–1. Den er rett og slett ikke god, sier Wilson.

Asia forsiktig opp

Etter onsdagens oppgang i USA var det svak oppgang i det asiatiske markedet torsdag morgen. Både Tokyo-børsen, Hongkong-børsen og Shanghai-børsen steg forsiktig.

Samsung-aksjen steg noe etter at selskapet meldte om en omsetningsvekst på 22 prosent i andre kvartal, målt mot samme periode året før. Driftsresultatet økte med 12 prosent til rundt 10,8 milliarder dollar.

Spotprisen på nordsjøoljen brent, en sentral referansepris for oljehandel verden over, steg forsiktig til nær 108 dollar fatet.

I rentemarkedet prises det for øvrig inn en 67 prosent sjanse for at Fed vil heve renten med 0,50 prosentpoeng i september, mens det er en 33 prosent sjanse for at den nok en gang vil heve med 0,75 prosentpoeng, ifølge oversikten til CME Group.

Torsdag kommer det også bnp-tall for USA. Etter at økonomien fikk en annualisert negativ vekst på 1,6 prosent i første kvartal, vil et nytt fall innebære teknisk resesjon. Det er imidlertid National Bureau of Economic Research (NBER) som offisielt fastslår resesjoner i USA, og organisasjonen ser på et bredt spekter av økonomiske størrelser. I alle tilfeller er resesjon ensbetydende med et bredt og kraftig tilbakeslag i økonomien. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.