– Jeg huker av 2021 som et greit år. Som hedgefond leverte vi et helt ok resultat for kundene, selv om Oslo Børs gikk mye mer, sier fondsforvalter Jan Petter Sissener.

Forvaltningsselskapet Sissener as leverte et overskudd på 41 millioner kroner før skattekostnad i fjor, ned fra 53 millioner kroner året før. Det ble bevilget et utbytte på 18 millioner kroner til eierne, der Sissener-familiens morselskap Cousi Invest er den største, med over 92 prosent av aksjene.

Sissener hviler ikke på laurbærene. Onsdag morgen er han – som vanlig – grytidlig oppe og spiser markedsdata til frokost.

– Er det noe alternativ? Skal jeg bare hoppe i graven? Man må stå opp tidlig for å gjøre kundene tilfreds, og det har vi vært flinke til i år, selv om vi er marginalt ned for året, sier Sissener.

Sissener as forvalter om lag 5,3 milliarder kroner på vegne av kunder, hvorav 2,9 milliarder kroner ligger i hedgefondet Sissener Canopus, og 2,4 milliarder kroner i Sissener Corporate Bond Fund.

Så langt i år er avkastningen på minus to prosent, mens fondsindeksen Sissener sammenligner seg med, er ned rundt fem prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs er svakt opp.

– Det liker jeg jo ikke, men det er bare å stå på. Vi har tjent på energi og tapt på finans. Sistnevnte skyldes i stor grad resesjonsfaren og frykten for at tapene skal rulle, men vi greier ikke dele den engstelsen. Godt drevne banker gir en utmerket risk/reward, sier Sissener.

Storebrand-forelskelsen

Onsdag var sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i DNs spalter med en advarsel om at vi allerede kan befinne oss i en resesjon. Sissener deler synet om at vi trolig allerede er i en resesjon, men han tror den vil bli kortvarig, og at inflasjonen vil falle raskt.

– Jeg tror det blir en hyggelig avslutning på året i aksjemarkedet, selv om det vil bli humpete fremover. Jeg tror ikke rentene vil stige så mye som antatt, og alt annet like er det positivt for aksjer, sier Sissener.

Sissener har fortsatt tro på energi og finans. Blant enkeltaksjer kan man ikke unngå å nevne finansforetaket Storebrand, som Sissener fortsatt er stormforelsket i. Yndlingsaksjen har klatret mer enn 15 prosent siden starten av juli, men er fortsatt ned nær 20 prosent fra toppen i februar. Onsdag omsettes aksjen for rundt 77 kroner.

– Jeg mener fremdeles den skal langt nord for hundre kroner. Storebrand vokser i alle bauger og kanter, er ti milliarder overkapitalisert, og er billig priset, sett opp mot veksten og markedsposisjonen selskapet har. Jeg trøster meg alltid med at så lenge selskapene leverer, er det bare et spørsmål om tid før aksjen kommer etter, sier Sissener.

Selv om Sissener fortsatt satser på oljeselskaper som «spruter cash», mener han staten bør vurdere å redusere eksponeringen mot sektoren. Bare så langt i år er statens papirgevinst i Equinor på godt over 250 milliarder kroner.

– Norge har så mye oljeeksponering gjennom aksjer og direkteinvesteringer at det ikke gjør noe å redusere litt. Den norske stat er veldig giret, og verden er full av folk som er fattige fordi de ikke visste når de burde ta gevinst, sier Sissener.

Politiker?

Sissener er nå 67 år, men har ingen umiddelbare planer om å gå av med pensjon. Med sønnen Philippe Sissener godt etablert som forvalter i selskapet, kan arven uansett være sikret.

– Går det mot et tronskifte?

– Det skal jeg diskutere med både min sønn og meg selv. Jeg har ikke tenkt å gi meg ennå, men det tar ikke ti år heller, for å si det på den måten. Kanskje jeg bør bli politiker i stedet, filosoferer han.

Sissener er kjent for sitt politiske engasjement, og kanskje særlig for sin misnøye med finans-, energi- og klimapolitikken som føres av utvalgte partier på venstresiden. Men heller ikke på høyresiden flommer det over av partier Sissener identifiserer seg med.

– Jeg må i hvert fall finne et parti som setter nordmenn først og deler av overskuddet, i stedet for å bare plage oss. MDG blir det ikke, det er det eneste som er helt sikkert, sier han.

– Jeg mener at politikerne ikke har skjønt sin oppgave. I første omgang bør det være å sørge for billig energi, et godt transportsystem, et godt utdannelsessystem, i tillegg til et godt helsevesen. Først når de tingene er på plass, kan vi begynne å se på andre ting og forsøke å redde verden, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.