Børsåret 2021 er i ferd med å avrundes. Torsdag er siste handelsdag for en rekke børser verden over, deriblant i Japan og Sør-Korea, samt Oslo Børs. Hovedindeksen på Oslo Børs har steget over 23 prosent så langt i år – den høyeste prosentvise økningen siden 2013.

I USA holder Wall Street åpent også på nyttårsaften. Den brede aksjeindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, har steget nær 28,5 prosent i 2021.

I Asia har avkastningen vært mer moderat, og i noen tilfeller negativ. Den ledende Nikkei 225-indeksen i Japan steg rundt fem prosent i 2021, mens Kospi Composite-indeksen i Sør-Korea steg 1,1 prosent.

Børsene i Shanghai og Hongkong holder åpent på nyttårsaften. Shanghai Se Composite-indeksen ligger an til en oppgang på rundt fire prosent i 2021, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong har falt over 15 prosent.

Tynges av teknologikjemper

Hang Seng-indeksen består av 60 selskaper, der markedsverdi er det som i størst grad bestemmer hvor stor del av indeksen hvert enkelt selskap skal utgjøre. De fem største selskapene, teknologikjempene Tencent, Alibaba og Meituan, samt bankene China Construction Bank og HSBC, utgjør nærmere 40 prosent av indeksen.

S&P 500 i USA er også vektet først og fremst etter markedsverdi. De fem største selskapene i S&P 500, Big Tech–selskapene Apple, Microsoft, Amazon, Tesla og Google-eier Alphabet, utgjør godt over 20 prosent av indeksen. Men der disse aksjene har hatt et eventyrlig år på børs, har situasjonen vært en helt annen for de kinesiske teknologikjempene.

Kina har slått knallhardt ned på de store teknologiselskapene i 2021, i et forsøk på å begrense selskapenes makt. Alibaba-aksjen har halvert seg så langt i år, mens Tencent har falt 20 prosent. Kun fra de to selskapene er det fordunstet børsverdier for om lag 450 milliarder dollar.

Torsdag melder Bloomberg at Alibaba er i samtaler om et mulig salg av sin aksjepost i Weibo Corp, et Twitter-lignende medium, til et statseid, kinesisk konglomerat. Alibaba-aksjen falt svakt i torsdagens handel.

Professor blir milliardær

Det har gått relativt rolig for seg på børsene i romjulen. Onsdag kveld steg S&P 500 0,14 prosent til sin 70. toppnotering så langt i år. Industritunge Dow Jones steg også forsiktig til ny toppnotering, mens teknologidominerte Nasdaq Composite falt 0,1 prosent.

Slik beveget noen av de ledende indeksene i Asia seg torsdag:

  • Nikkei 225 falt 0,4 prosent
  • Hang Seng steg 0,11 prosent
  • Shanghai Se Composite steg 0,62 prosent
  • Kospi Composite falt 0,52 prosent

AI-selskapet Sensetime Group hadde sin debut på Hongkong-børsen torsdag, og var verdsatt til 16,4 milliarder dollar fra start. Aksjen steg tosifret fra start, men falt utover dagen og endte med en oppgang på 7,3 prosent.

Medgründer og professor Tang Xiao'ou har en stor eierandel i selskapet. Regnet ut ifra noteringskursen satt han ifølge Bloomberg på verdier for rundt 3,4 milliarder dollar, som etter dagens oppgang har økt til nær 3,7 milliarder dollar.

Det har stormet rundt Sensetime de siste månedene, etter at selskapet ble svartelistet av amerikanske myndigheter, basert på påstander om at selskapets ansiktsgjenkjenningsteknologi brukes til undertrykkelse av Uigurer i Kina. Selskapet ble tvunget til å utsette børsnoteringen, samt akseptere en lavere selskapsverdsettelse. Sensetime har avvist alle anklagene.

Evergrande falt kraftig

Verdens største boligbygger, kinesiske Evergrande, har over mange år bygget seg opp gjeld og forpliktelser som nå beløper seg til svimlende 2700 milliarder kroner totalt.

At Evergrande har vært i en gjeldskrise har vært kjent over lengre tid, og for få uker siden ble det klart at selskapet formelt har misligholdt lån for første gang. Kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings nedgraderte Evergrande til en såkalt «restricted default». Den kinesiske boligbyggeren Kaisa Group er plassert i samme kategori.

Ifølge Bloomberg står Evergrande nok en gang i fare for ikke å møte dets forpliktelser. Selskapet skulle i utgangspunktet betale renter på to obligasjonslån torsdag. Disse kupongutbetalingene, som beløper seg til 255 millioner dollar totalt, er foreløpig ikke gjennomført.

Aksjen falt over ni prosent torsdag, og har nå falt nær 90 prosent det siste året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.