De ledende indeksene på Wall Street begynte uken med et bratt fall da handelen åpnet mandag ettermiddag norsk tid. Etter handelsslutt ser det slik ut for de tre nøkkelindeksene:

  • S&P 500 falt 3,2 prosent
  • Nasdaq falt 4,3 prosent
  • Dow Jones falt to prosent

Flere selskaper falt tungt mandag, særlig teknologi- og vekstaksjer på Nasdaq-indeksen. Amazon, Apple og Netflix endte alle markant ned, det samme gjorde Tesla og Nvidia.

For første gang på et år faller altså den brede S&P 500-indeksen under 4000 poeng. Samtidig stiger «den amerikanske tiåringen», altså amerikansk statsgjeld med en løpetid på ti år, til over tre prosent, det høyeste nivået siden sent i 2018, skriver CNBC.

Teknologiindeksen Nasdaq har nå falt 26,6 prosent så langt i år, mens S&P 500 er ned 16,8 prosent i samme periode. Industritunge Dow Jones har falt 11,9 prosent siden nyttår.

Surt

Sjefstrateg Anders Johansen mener det ikke er noen spesielle hendelser som fører til dagens fall, men påpeker at det generelt er mye usikkerhet i markedene for tiden.

– Det ser litt surt ut i dag, sier han og legger til:

– Det er usikkerhet rundt hvor høy inflasjonen er og hvor mye Fed må sette opp renten. De har vært tydelig på at det er en høy prioritering nå. Samtidig begynner det nok å nærme seg toppen av inflasjonen, men så kan de ta noe tid før den begynner å falle.

Han legger til at råvareprisene er kunstig høye å grunn av krigen i Ukraina, og dette fører også til mye usikkerhet i markedene. Og at på toppen av dette er det koronautbrudd flere steder i Kina.

Rekordhøy inflasjon

Fredag avsluttet handelen på Wall Street med nedgang på alle de tre hovedindeksene. Torsdag hadde teknologiindeksen Nasdaq den største nedgangen på to år, og falt over fem prosent.

Inflasjonen i USA har steget til nye rekordnivåer, og onsdag forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken styringsretten med 0,5 prosent.

I tillegg påvirkes markedene fortsatt av usikkerheten knyttet til krigen i Ukraina og hvordan den vil slå ut i finansmarkedene. I dag, 9. mai, kalles Victory-day i Russland. Dette er dagen da Tyskland kapitulerte under annen verdenskrig.

I Putins tale i anledning dagen gjentok han blant annet sine påstander om at det er USA, Vesten og Nato som har skyld i Ukraina-konflikten.

Også i Europa og Asia var de største aksjemarkedene i minus på ukas første handledag. FTSE 100 i London var ned 1,5 prosent. I Tyskland hadde DAX falt 1,3 prosent, mens franske CAC 40 hadde falt 1,6 prosent i ettermiddagshandelen.

Inflasjonstall

Onsdag denne uken presenteres nye inflasjonstall fra USA. Dette vil prege markedet denne uken, mener Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen.

– Det er knyttet stor spenning til om vi endelig ser en utflating i tallene. Det er forventet at inflasjonen skal gå ned fra 8,5 prosent i mars til 8,1 prosent. Det vil i så fall være en symbolsk topp for inflasjonen. Det spriker ganske mye i forventningene, hvor vi har sett at økonomene gang på gang har bommet kraftig med tanke på inflasjonsutviklingen, sa Chen til DN søndag.

Ventet å snu

I slutten av april uttalte sjefstrateg Erika Dalstø i meglerhuset SEB at toppen for amerikansk inflasjon er nådd, og ventes å snu nedover. Hun understreket også at inflasjonen vil fortsette å være unormalt høy, i likhet med usikkerhet knyttet til energipriser og krigs- og pandemirelaterte forstyrrelser i forsyningskjedene.

Hittil i år er teknologiindeksen Nasdaq ned 22 prosent, den brede S&P 500-indeksen er ned 13 prosent, mens industriindeksen Dow Jones har falt over ni prosent.

Gjennom natten har oljeprisen steget forsiktig, og mandag ettermiddag handles et fat nordsjøolje for rundt 108 dollar fatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.