En vinglete uke på Wall Street fortsatte onsdag, da alle de tre ledende indeksene åpnet med fall, før det så snudde rundt kort tid senere. Fasit ble et bredt fall for nøkkelindeksene.

Slik ser det ut etter stengetid:

  • S&P 500 falt 1,6 prosent
  • Nasdaq falt 3,18 prosent
  • Dow Jones falt én prosent

Utviklingen på Wall Street kom etter at det før handelsstart ble lagt frem fortsatt brennhete inflasjonstall. Rapporten viste at prisveksten avtok mindre enn ventet, men fortsatt er på rekordhøye nivåer.

Inflasjonen for april var 8,3 prosent og er fortsatt rekordhøy, men den er litt lavere enn prisstigningen på 8,5 prosent som ble notert i mars. Sist den lå på dette nivået var på begynnelsen av 1980-tallet.

En av årsaken til børsuroen om dagen er den rekordhøye inflasjonen i USA.

Analytikerne hadde på forhånd ventet en inflasjon på 8,1 prosent i april på årsbasis, ifølge et konsensus samlet inn av nyhetsbyrået Bloomberg.

– Arbeidsledigheten i USA er lav, men inflasjonen er langt unna Feds mål, derfor vil styringsrenten settes opp flere hakk de kommende månedene. Det er viktig å understreke at aksjemarkedene er framoverskuende av natur, dvs. de stiger og faller som regel i forkant av store endringer i økonomien, skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen i en morgenkommentar, onsdag.

Mange stiller nå spørsmålet om inflasjonstoppen er nådd og mange tror den er i ferd med å flate ut, men at det også kan ta tid før den begynner å falle.

Onsdag forrige uke hevet Fed, den amerikanske sentralbanken, styringsrenten med 0,5 prosent. Det er varslet flere store rentehevinger fremover. Det langsiktige mål for konsumprisveksten i USA er to prosent.

I en tale i Det hvite hus tirsdag fortalte USAs president at den høye inflasjonen er hans fremste prioritet innenriks. Han la skylden for prisøkningen på pandemien og Russlands invasjon av Ukraina, ifølge The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.