Huawei var det kraftig voksende kinesiske teknologiselskapet som hadde planer om å bli verdens største leverandør av smarttelefoner, samt bli ledende i utbygging av 5G-nett over hele verden. Slik har det ikke gått.

Høsten 2018 ble selskapets finansdirektør arrestert, mens president Donald Trump forbød amerikanske selskaper å samarbeide med Huawei. Sanksjonene, som trådte i kraft i 2019, hindrer Huawei i få tilgang på viktige komponenter og operativsystemer til smarttelefonene.

Ned 30 prosent

Selskapet klarte å holde aktiviteten oppe i 2020, men i 2021 sa det stopp.

Konsernets totale omsetning i 2021 er ifølge Financial Times og Bloomberg ventet til 99,5 milliarder dollar, med henvisning til en uttalelse fra selskapet. Dette er et fall på 29,5 prosent fra 2020.

Konsernledelsen mener likevel at det er positive tegn å spore. I fjerde kvartal falt omsetningen 19 prosent, mot en nedgang på 38 prosent i tredje kvartal. Omsetningen var altså 32 prosent høyere i fjerde kvartal, målt mot det tredje, drevet av lansering av flere nye telefonmodeller, samt nye inntektskilder.

«2020 vil by på nok av utfordringer, men vi vil fortsette å jobbe tett med våre globale partnere for å overvinne vanskelighetene vi står overfor, forbedre resultatene og styrke grunnlaget vårt», sier vikarierende styreleder Guo Ping i en uttalelse, ifølge FT.

Sanksjonene fra USA var blant annet basert på Huaweis påståtte forbindelser til det kinesiske forsvaret, noe Huawei selv har avvist. De mulige koblingene har uansett ført til at selskapet ble plassert på en amerikansk svarteliste, og sett på som en sikkerhetstrussel.

Amerikanske selskaper kunne ikke selge komponenter eller gi selskapet tilgang til patenter. Google-eier Alphabet fikk ikke levere operativsystemet Android til Huawei. Android benyttes av nesten 85 prosent av verdens smarttelefoner, ifølge IDC.

«Vil nå vårt mål»

Selskapets grunnlegger, Ren Zhengfei, sendte i høst ut en video til selskapets 200.000 ansatte, der han ba dem kjempe hardt for selskapets fremtid.

– Vi må akseptere hardt arbeid og ofre oss modig for å kjempe for en fredelig verden de neste tre tiårene, slik at ingen tør å tyrannisere oss. Vi kjemper for vår egen overlevelse, så vel som for landet vårt», sier han i videoen, som ble delt på sosiale medier i Kina.

– Vi vil nyte evig ære, slik som solen og månen, hvis vi medvirker med livene våre til nasjonen. Vi vil bli beundret på jorden og i himmelen hvis vi kan reise oss som fugl føniks, fortsatte Zhengfei.

Ifølge Bloomberg prøver selskapet å jobbe rundt sanksjonene ved å satse på andre ting enn smarttelefoner, deriblant skyteknologi, digitalisering av industrier, samt smartklokker, for å nevne noe. Selskapet vil øke investeringene i operativsystemene Harmony og Euler.

«Veien videre er lang og hard. Så lenge vi kjører på, vil vi nå vårt mål», sier vikarierende styreleder Guo Ping, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.