Det ble en dårlig dag på Oslo Børs. Da den stengte fredag ettermiddag hadde hovedindeksen falt med 3,2 prosent.

Dette er den verste dagen på Børsen hittil i år. Sist «rekord» var 19. juli. Da var fallet på 2,39 prosent.

- Markedet er høyt priset samtidig som vi har en pandemi, en energikrise og svak politisk ledelse i det meste av verden. Det er bare noe vi må forholde oss til, sier toppsjef Jostein Devold i Mertoun Capital.

Mertoun Capital er eid av Leif Hubert, og forvaltet vel 330 millioner kroner i markedsbaserte aksjer ved årsskiftet. Han mener vi må være forberedt på uro i markedene fremover. Devold har tidligere blant annet vært investeringsdirektør hos Rasmussengruppen i Kristiansand

Fredag morgen falt både asiatiske børser, kronen og oljeprisen markant etter at det er oppdaget en ny variant av koronaviruset i Sør-Afrika. Wall Street åpnet fredag ettermiddag også med et kraftig fall.

På Oslo Børs falt hovedindeksen tre prosent fra start, en nedgang som fortsatte gjennom hele dagen. Hovedindeksen endte på 1.174,93 poeng.

Verst har det gått utover fly- og oljeaksjene.

Norwegian falt over ti prosent

Flyselskapet Norwegian endte med en nedgang på 10,27 prosent. Nykommeren Flyr falt 5,92 prosent. SAS endte med en nedgang på 4,72 prosent.

Equinor er dagens mest omsatte aksje, men også selskapet endte med en nedgang. Equinor gikk ned 4,33 prosent. Aker BP går ned 6,35 prosent og Norsk Hydro har en nedgang på 5,12 prosent.

På motsatt side steg riggselskapet Seadrill med 5,4 prosent. Etter å ha lagt frem nyheter om milliardkontrakter fredag morgen.

Dagens vinner ble forsikringsselskapet Insr Insurance Group, som gikk opp 9,07 prosent. Hakk i hæl følger helseteknologiselskapet Csam Health Group, som gikk opp 8,14 prosent.

Lavere risikovilje

Sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning mener bevegelsene er tegn til lavere risikovilje.

– Alt avhenger av hvordan investorene tolker balansen mellom negative og positive nyheter. Virusnyhetene kommer på toppen av usikkerhet knyttet til inflasjon og den pengepolitiske responsen, og kan forsterke inflasjonsimpulsen fra covid-relaterte flaskehalser i globale verdikjeder, sier han.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fredag innkalt til et krisemøte om den nye koronavarianten som er oppdaget i Sør-Afrika, og vil komme med faglige råd om hvilke tiltak som bør iverksettes.

Sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning.
Sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Etterdønninger

Som kjent har Børsen her hjemme steget til nye høyder gjennom høsten, og også i USA har toppnoteringene kommet på løpende bånd.

– Dette er en naturlig reaksjon på enhver negativ nyhet, når vi har hatt en så sterk oppgang som det vi har hatt, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea.

Investeringsdirektøren tror på en ruglete dag på markedet, men er overbevist om at det er forbigående.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein mener markedsreaksjonen etter nyheten om den nye virusvarianten er helt naturlig.
Investeringsdirektør Leif-Rune Rein mener markedsreaksjonen etter nyheten om den nye virusvarianten er helt naturlig. (Foto: Mikaela Berg)

– Nå er vi i en veldig spesiell situasjon med pandemien, men det er likevel sånn i alle kriser at det blir etterdønninger, slik vi ser nå hvor en ny variant får mest oppmerksomhet. Men disse etterdønningene blir mindre og mindre, sier Rein.

Lie i Formuesforvaltning mener en ny virusvariant har stått på det han omtaler som «risikolisten» en stund.

– Dette kan svekke og forsinke den økonomiske innhentingen, og true fremgangen i finansmarkedene ettersom prisingen av en del verdipapirer synes å forutsette at de negative effektene fra pandemien er bak oss, sier han.

Virusfrykt

Fallet kommer altså etter at en ny variant av koronaviruset er blitt oppdaget i Sør-Afrika.

– Vi har uheldigvis oppdaget en ny variant som gir grunn til bekymring, opplyste den sørafrikanske virologen Tulio de Oliveira på en hastig sammenkalt pressekonferanse torsdag, ifølge NTB.

– Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner. Dette fører dessverre til smitteoppblomstring, sa han.

Samtidig mener myndighetene det er for tidlig å avgjøre om landets regjering skal innføre tiltak, skriver Nikkei Asia. Verdens helseorganisasjon (WHO) skal møtes fredag for å kartlegge omfanget, skriver blant andre CNBC.

«Vi vet ikke så mye om dette ennå. Det vi vet er at denne varianten har et stort antall mutasjoner. Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, kan det ha en innvirkning på hvordan viruset oppfører seg», sa WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove under en spørsmålsrunde fredag, gjengitt av CNBC.

Storbritannia opplyste torsdag at de som følge av den nye virusvarianten vil nekte innreise for alle som kommer fra seks land i det sørlige Afrika.

«Høyst dramatisk»

Spotprisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, faller fredag morgen to prosent til rundt 80,2 dollar fatet. Amerikansk skiferolje (WTI) faller 2,6 prosent til rundt 76,3 dollar fatet.

De siste ukene har det vært økende smitte i Europa og verden for øvrig, noe som har ført til at flere land har gjeninnført omfattende koronatiltak. Østerrike har eksempelvis innført ny lockdown, mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel har kalt smittesituasjonen «høyst dramatisk» og tatt til orde for nye smitteverntiltak.

Helseministrene fra Tysklands 16 delstater ber enstemmig om at planlagte operasjoner blir utsatt idet landet står i en omfattende fjerde smittebølge. Helseminister Jens Spahn og folkehelsedirektør Lothar Wieler skal holde koronapressekonferanse fredag, skriver NTB fredag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.