Da handelen på Wall Street åpnet, hadde myndighetene sluppet en fersk måling av prisveksten i amerikansk økonomi. Den kom inn som ventet, og viste fallende inflasjon. Selv om dette, isolert sett, er gode nyheter for aksjemarkedet, svingte kursene heftig, og nøkkelindeksene lå en stund tydelig ned. Da handelen stengte var de snudd til oppgang.

  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, stiger 0,34 prosent.
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, stiger 0,64 prosent
  • Dow Jones Industrial Average, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, stiger 0,64 prosent

Årsveksten i totalinflasjonen endte på 6,5 prosent i desember, ned fra 7,1 prosent i november. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energi og matvarer, endte på 5,7 prosent, ned fra 6,0 prosent i november.

Fra november falt totalinflasjonen med 0,1 prosent, særlig drevet av et fall i energipriser.

Harker vil ha 0,25

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har i møte med inflasjonen hevet renten i historisk høyt tempo det siste året – fra null til 4,5 prosent. Før inflasjonstallene priset markedet inn en overveiende sannsynlighet for at Fed vil heve med 0,25 prosentpoeng i februar. Etter tallene ble markedet enda sikrere på dette.

President i Philadelphia Fed, Patrick Harker, uttalte torsdag at han mente en renteheving på 0,25 prosentpoeng vil være passende i februar, etter at Fed ved foregående rentemøter har hevet med både 0,5 og 0,75 prosentpoeng. Kollega Thomas Barkin i Richmond Fed, uttalte at rentehevingene ikke trenger å være like offensive som i fjor, skriver Bloomberg.

– Inflasjonstallene gir støtte til at Fed kan trappe ned tempoet ytterligere. Samlet sett endrer nok ikke dette mye på markedets syn på rentesettingen til Fed fremover. Prisingen i markedet sementerer nå synet om at Fed vil trappe videre ned, og da heve med 25 punkter ved kommende møte, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til DN.

Harker uttalte samtidig at han mener Fed bør heve til over fem prosent og holde seg der. Markedet tror også Fed vil bevege seg opp mot fem prosent, men mens Fed insisterer på at renten skal holdes over fem prosent i 2023, priser markedet inn to rentekutt i andre halvår.

Kjøre økonomien i grøften?

Prisveksten i USA nådde en topp på 9,1 juni prosent i juni, men har vært på en nedadgående trend siden den gang. Det er bredt ventet at inflasjonen skal falle videre, blant annet fordi energipriser og fraktrater har falt og rentene er blitt hevet kraftig, men også fordi årets inflasjon vil måles mot et allerede høyt utgangspunkt.

Det store spørsmålet er hvor raskt og hvorvidt inflasjonen vil komme ned til det langsiktige målet på to prosent. Storebrand-forvalter Olav Chen tror det skal godt gjøres uten en kraftig økonomisk nedtur, med henvisning til at inflasjonen har fått godt tak i tjenester og lønninger.

– Jeg tror inflasjonen vil komme raskt ned til tre-fire prosent, men at inflasjonen er så bredbasert at den vil forbli på dette nivået. Å få inflasjonen ned til to prosent er vanskelig uten en resesjon, men jeg tror sentralbanken kommer til å ofre inflasjonsmålet. Den kommer ikke til å kjøre økonomien i grøften, sier Chen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.