Storebrand-aksjen tok brått en tur i kjelleren ved åpning på Oslo Børs onsdag.

Fra sluttkurs på 69,90 kroner tirsdag ble det sekunder etter åpning kl. 09.00 onsdag lagt inn flere ordrer på nivåer helt ned til 59,98 kroner aksjen, et fall på over 14 prosent.

Dermed gikk alarmen på overvåkningsavdelingen hos Oslo Børs, der handelssystemet pauset handelen i aksjen.

Lagt inn feil

Det skjer automatisk når en aksjen plutselig faller mye i løpet av kort tid, forklarer kursnoteringsleder Christer Berger ved Oslo Børs.

– Det var en ordre som ikke ble lagt riktig inn, sier han til DN.

Såkalte «automatic circuit breakers», automatiske børspauser, sørger i dag for at investorer som legger inn feil, får noen minutter til å slette de feilaktige ordrene, og dermed begrense tapet.

– Det redder det lite grann. Før var det slik at det var enda verre, for det stoppet ikke opp før ordren var tom. Så hvis det ble lagt inn skikkelig store ordre så kunne det gå virkelig ille, og da var man inne i slike slettesituasjoner, sier Berger.

Ordrene som går igjennom før den automatiske sikringen slår, blir imidlertid stående.

35.000 Storebrand-aksjer

Det tok rundt tre minutter før handelen i Storebrand-aksjen igjen var oppe igjen onsdag, og på nivåer nærmere sluttkurs tirsdag.

– Vi sletter ingen handel, sier kursnoteringslederen.

Det ble omsatt i overkant av 35.000 Storebrand-aksjer gjennom flere handler fra 64 kroner og helt ned til laveste nivå på 59,98 kroner i åpningssekundene tirsdag.

Basert på sluttkurs tirsdag utgjorde den feilaktige omsetningen nær 2,5 millioner kroner, og legger man til grunn et fall på ti prosent, var noens tap på 250.000 kroner, andres gevinst.

Feilaktige ordrer er sjeldne, men forekommer, ifølge Berger.

– Det er ikke helt ukjent at det skjer, sier han.

Storebrand-aksjen er sist omsatt for 66,94 kroner, ned rundt 1,6 prosent fra sluttkurs tirsdag. Det er ikke kjent hvem som sto bak dagens feilhandel i åpningssekundene onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har kostet ti år av livet mitt. Ti år som jeg aldri får tilbake igjen. Her er Linda Johansens gründerråd.
02:54
Publisert: