Til tross for høye strømpriser og usikkerhet rundt omikronvarianten, hevet Norges Bank styringsrenten til 0,50 prosent torsdag, slik som sentralbanken tidligere har signalisert.
– En modig renteheving fra Norges Bank i dag, skriver Nordea-økonomene Dane Cekov og Kjetil Olsen i en kommentar like etter rentebeslutningen.
De to mener rentehevingen var noe uventet for markedene, som grunnet omikron-varianten hadde mistet noe tro på at Norges Bank ville heve renten igjen. Olsen og Cekov skriver at det på forhånd var priset inn en sannsynlighet på 30–40 prosent for renteheving i dag. Derfor stiger kortsiktige renter etter beslutningen.
De to økonomene påpeker at rentebanen er tatt noe ned i det korte bildet. Norges Bank sier imidlertid at renten sannsynligvis blir satt opp i mars.
Rentebanen er riktignok justert noe opp på lengre sikt. Mot slutten av 2024 anslår Norges Bank at renten vil være 1,75 prosent, mot 1,68 prosent i sine forrige anslag.
Tror sentralbanken ser gjennom dagens situasjon
Selv om det var stor tvil knyttet til rentebeslutningen, var rentehoppet som forventet, ifølge sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
– Dette betyr at Norges Bank ser gjennom at vi nå er i en situasjon hvor enkelte næringer er spesielt utsatt. Generelt går det godt med norsk økonomi, sier han til DN.
Flere store utelivsaktører har det siste døgnet sendt permitteringsvarsler til sine ansatte som følge av regjeringens siste tiltak som blant annet innebærer en nasjonal skjenkestopp.
Gonsholt Hov tror Norges Bank antar at de stramme restriksjonene vil være kortvarige, og at økonomien vil ta seg fort opp når tiltakene lettes på. Han tror man ser at det nettopp er finanspolitiske tiltak som best løser situasjonen kultur- og utelivsbransjen, ikke renten.
– Ingen grunn til å holde tilbake
– Dagens rentebeslutning viser at Norges Bank ikke lot seg skremme av omikronviruset, sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland.
Hun mener det var en fornuftig beslutning.
– Inflasjonspresset er klart økende og det er ingen grunn til å holde tilbake med å få renten opp fra det krise lave nivået, sier Haugland.
Også hun mener det av rentebeslutningen går indirekte frem at Norges Bank anser regjeringens finanspolitiske tiltak er bedre egnet til å dempe det harde slaget som enkelte næringer nå har fått føle.
Haugland mener det er stor sannsynlighet for at neste heving kommer i mars, slik Norges Bank selv signaliserer.
Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB mener det mest overraskende ved dagens sentralbankbeskjed er at Norges Bank indikerer at neste renteheving vil komme i mars.
– Tross det vi opplever nå, ser Norges Bank at de økonomiske konsekvensene vil bli midlertidige. Norges Bank velger å sette renten utfra målet deres om å få inflasjonen så nært målet på sikt, med en mindre ekspansiv pengepolitikk. Samtidig som finanspolitiske tiltak kan stimulere og støtte de sektorene som er rammet nå, sier hun.
Overrasket
Til TDN Direkt sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen at han er litt overrasket over at Norges Bank faktisk valgte å heve styringsrenten nå, da de kunne ha ventet i seks uker for å se hvilken effekt omikron- og deltatiltakene vil ha på økonomien.
– Dette er usikkerhetsmomenter i dag. De har foretatt en betydelig nedjustering av innenlands etterspørsel og det kan hende blir riktig, men det er heller ikke åpenbart. De andre faktorene trekker i retning av at rentene skulle være satt opp, og hvis det bare var omikron- og deltarisikoen som står for nedjusteringen, hadde det vært like greit å vente med å heve, sier han.
Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank sier at det kan se ut som at Norges Bank er blitt mer bekymret for at pris- og lønnspresset skal løpe mer fra dem.
– Norges Bank prøver å balansere to ting på en gang: høy usikkerhet og litt svakere utvikling gjennom vinteren, men tiltagende press i norsk økonomi. Norges Bank vektlegger den underliggende farten i norsk økonomi mer enn bremsen vi nå venter oss gjennom vinteren som følge av nye restriksjoner, sier Martinsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.