De siste månedene har markedene hentet seg kraftig inn etter fallet da koronaviruset gjorde sitt inntog i mars og april. S&P 500-indeksen ligger an til sin å ha sin beste augustmåned siden 1986 – året før det store krakket i '87.

Nå kommer imidlertid høsten, der september ofte ender opp som årets svakeste måned for aksjemarkedene. Dow Jones-indeksen har falt med gjennomsnittlig cirka én prosent hver september måned siden den ble åpnet på slutten av 1800-tallet, melder Marketwatch.

– Når man har hatt en så bra periode i august med stort sett bedre enn ventet makrotall, er det en viss fare for at det kan bli vanskelig å imponere utover høsten, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

– Det er også noe usikkerhet knyttet til det at stimulansepakkene i USA tar lengre tid enn ventet å forhandle om, og at det begynner å nærme seg presidentvalg, trekker han frem.

«Sell in May, go away»

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning tror at markedenes prestasjoner i sommer kan øke risikoen for en korreksjon.

– Når markedet stiger kraftig vil det alltid ta en pust i bakken, og når man har hatt syv dager på rad med oppgang og seks dager på rad med all-time high, så er det alltid en fare for korreksjon. August ligger an til å bli den beste aksjemåneden for S&P 500 siden 1986, og det alene kan føre til en korreksjon i markedet, sier forvalteren.

– Når markedene får en «limit-down» hver dag og folk kapitulerer, det er da du skal kjøpe. Det er derfor jeg er mer bekymret nå enn tidligere i sommer. Vi har derfor trimmet litt i porteføljen, men vi sitter fortsatt med en tydelig overvekt i aksjer.

Olav Chen
Olav Chen

Må overraskelser til

Paul Harper utelukker heller ikke en korreksjon, men tror ikke den vil bli særlig stor, da sentimentet er relativt forsiktig.

Han trekker frem at det ikke ser ut til at mange er overeksponert i markedet akkurat nå, og at selv om noen av støtteordningene begynner å avvikles så er det fortsatt en sterk medvind fra de lave rentene og resterende støtteordningene.

– For en større korreksjon på mer enn ti prosent må det overraskelser til, for eksempel at veksten stopper helt opp og at folk begynner å tvile på om stimulansen faktisk fungerer. Man kan nok ikke utelukke helt at det kan skje, og det vil fremdeles ta en stund å ta igjen tapet for økonomien fra andre kvartal.

Svak måned

September regnes som årets svakeste aksjemåned, uten at det foreligger en klar begrunnelse. Chen mener at det kan være flere faktorer som spiller inn.

– Det er mange forklaringer på det uten noen klar fasit, da det er en anomali i markedet som er vanskelig å forklare ut ifra fundamentale ting. Jeg tror det kan henge sammen med sesongvariasjonene, at man får en eufori på våren når dagene blir lengre og lysere, sier han.

New York Stock Exchange, 1986. 1986 var sist gang S&P-500 opplevde en lignende måned som det vi har sett i august.
New York Stock Exchange, 1986. 1986 var sist gang S&P-500 opplevde en lignende måned som det vi har sett i august. (Foto: Jon Simon/Bettmann/Getty Images/NTB Scanpix)

– En annen forklaring kan ligge i det at ettersom mesteparten av verdens befolkning bor i nordlige halvkule av kloden, vil markedene bli påvirket av etterspørselen etter energi og varme som følger sesongene. Ellers tar europeerne som regel ferie senere enn oss, amerikanerne enda senere, og mange kutter posisjonene sine før ferien. Jeg tror sesongvariasjonene kan skyldes en kombinasjon av alle disse tingene pluss andre forhold.

Utenfor resultatsesong

Harper spekulerer på sin side i at nedgangen på høsten kan skyldes at måneden er utenfor resultatsesong.

– En ting man ofte ser er at aksjemarkedet pleier å gjøre det bra rundt resultatsesongene, da selskaper ofte gjør det litt bedre enn estimatene tilsier. Nå har aksjemarkedet steget på andrekvartalsresultatene, og nå som september kommer går vi inn i en litt roligere periode. Som regel er analytikere litt for optimistiske for inntjeningen i året som kommer, og det er først på høsten man ser dette, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.