Etter å ha åpnet svakt ned, tiltok fallet på Wall Street og de toneangivende indeksene stengte slik:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, falt 0,94 prosent
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 2,14 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 1,30 prosent

Fallet kommer etter børsfall i deler av Asia, der kriserammede Evergrande, verdens største boligbygger, fortsetter å skape uro i markedene. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 2,19 prosent mandag, mens Nikkei 225 i Japan falt 1,13 prosent.

Tekniske problemer for Facebook

Mandag meldte Facebook om store tekniske problemer, og det samme gjelder apper som Whatsapp, Instagram, og Messenger, som alle eies av Facebook og deler mye av den samme infrastrukturen.

Det førte til et bredt børsfall hos flere teknologiselskaper. Facebook stengte ned 4,89 prosent, og var på sitt laveste nede på 323 dollar. Det kan være Facebooks dårligste børsdag siden oktober 2020, melder Marketwatch.

Øvrige teknologiselskaper faller også. Twitter og Facebook-eide Snapchat er begge ned over fem prosent, mens Apple og Microsoft falt over to prosent.

Ved 18-tiden i norsk tid meldte Facebook om de tekniske problemene på Twitter, men har ikke annonsert bakgrunnen.

Noen timer senere meldte Facebooks teknologisjef Mike Schroepfer selv om problemene på Twitter:

Ifølge flere medier skal sikkerhetseksperter peke ut DNS-systemet (Domain Name System) som årsaken bak de tekniske problemene. DNS-systemet gjør det mulig å sende informasjon til riktig sted på internett, ved at det kobler domenenavn og IP-adresser til internettjenester.

– Jeg vet ikke om jeg har sett en slik avkobling som dette fra et så stort internettfirma, sier Doug Madory som er internettanalytiker i nettverksovervåkningsselskapet Kentik til CNN.

Det faktum at et selskap på Facebooks størrelse har vært frakoblet i over tre timer, tyder på at det ikke er noen rask løsning på problemet, sier han videre til CNN.

Rentefrykt

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, ofte kalt verdens viktigste rente, stiger forsiktig til 1,476 prosent.

Senest i august var renten helt nede på 1,13 prosent. Vekstselskaper fikk seg en trøkk i slutten av september, som følge av den relativt bratte økningen.

Vekstselskaper rammes ofte hardt av økninger i de lange rentene, fordi dette er selskaper som prises etter utsiktene for fremtidige inntekter. Økte lange renter gjør avkastning i dag mer gunstig relativt til avkastning langt frem i tid, og da vil verdiaksjer være mer attraktive.

Markedet følger nøye med på rentens utvikling, grunnet økt forbruk, akselerert industriaktivitet, samt økt inflasjon – noe som kan føre til at den amerikanske sentralbanken (Fed) skrur igjen pengekranen tidligere enn ventet. Det skriver Reuters.

DNs aksjeskole: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør Terje Erikstad forklarer deg hvorfor den følges så nøye i finansmarkedene.
01:50
Publisert:

Fed har støttekjøp obligasjoner for 120 milliarder dollar i måneden siden starten av pandemien. Fed-sjef Jerome Powell har signalisert at det går mot en nedtrapping innen slutten av året.

Sterke Tesla-tall

Tesla-aksjen steg 2,9 prosent fra start, men stengte opp 0,81 prosent. Det skjer etter at selskapet i helgen meldte om 241.300 leverte i biler i tredje kvartal. Det kvalifiserer til rekord for elbilprodusenten, og knuste samtidig analytikernes forhåndsestimater på 223.677 leverte biler.

Analytiker Dan Ives i Wedbush Securities har beskrevet leveringstallene som ekstremt oppsiktsvekkende til Bloomberg, gitt at det har vært en global mangel på komponenter, samt større problemer i verdikjeden. Teslas totale produksjon i tredje kvartal steg over 15 prosent fra forrige kvartal.

Tesla-aksjen står nå i rundt 780 dollar aksjen, det høyeste nivået siden februar i år. Prisingen gir selskapet en markedsverdi på rundt 770 milliarder dollar. Til sammenligning har bilprodusenten General Motors en markedsverdi på 77 milliarder dollar, til tross for at selskapet leverer langt flere biler og tjener langt mer penger enn Tesla.

Den amerikanske storbanken JPMorgan Chase sier at markedsverdien til Tesla fortsatt er ubegripelig høy, men øker samtidig kursmålet til 210 dollar, fra tidligere 185 dollar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.