Investor Tore Hansen-Tangen i Kristiansand fikk kriselån på 100 millioner kroner fra Ferd for å ha nok penger til drift.

Det går frem av årsregnskapet til Hansen-Tangens hovedselskap Viking Holding, der regnskapet ble sendt inn 20. desember.

– Du ringer sikkert om det lånet fra Ferd. Det er snart nedbetalt. Lånet til Ferd blir innfridd i løpet av januar, slik det var avtalt. Det er refinansiert, sier Hansen-Tangen.

Ferd er Johan H. Andresen og familiens investeringsselskap.

Viking Holding fikk et negativt årsresultat i fjor på minus 35 millioner kroner, etter å ha tatt et tap på finansielle eiendeler på 35 millioner kroner. Revisor skriver at selskapet «i store deler av 2017 og 2018 har hatt anstrengt likviditet» og at «på tidspunktet for regnskapsavleggelsen har selskapet problemer med å dekke sine løpende forpliktelser».

Ifølge revisoren er «en vesentlig del» av selskapets langsiktige lån forfalt, og at det skaper tvil om selskapet har økonomi til å videre drift. Styret skriver i sin rapport at det er inngått nye låneavtaler og avtaler om å selge aktiva for å ha mer penger til daglig drift.

Revisor er usikker på om selskapet vil gjennomføre avtalene om refinansiering, men ifølge Hansen-Tangen er problemene med dårlig likviditet nå løst.

– Vi har ligget og skreket høyt likviditetsmessig. Vi har hatt det fryktelig vanskelig med likvide midler, men vi har løst det, sier han.

«Grensesprengende»

Investor Tore Hansen-Tangen (78) har bakgrunn fra den gamle shipping-familien Hansen-Tangen og var en av pionerene i offshorenæringen på 1970-tallet. Selskapene hans er involvert i både eiendom, shipping og kraft. Hans hovedselskap Viking Holding eier flere selskaper som driver med utvikling av ny miljø- og skipsteknologi.

Ifølge regnskapet har Viking Holding lånt 100 millioner kroner fra Ferd, og gitt sikkerhet for lånet i eiendeler i flere av datterselskapene. Ferd har også opsjon på å kjøpe aksjer i Viking Heat Energies, som utvikler miljøvennlige kraftløsninger.

Hansen-Tangen forteller DN at han er på en spasertur og kan gi mer informasjon om regnskapet når han er tilbake på kontoret på nyåret. Han forteller at selskapet snart inngår en stor kontrakt.

– Det er ting på gang som er grensesprengende. Vi er i ferd med å inngå en avtale med et av verdens ti største selskaper innenfor sitt område. Vi har en grensesprengende teknologi der vi snart signerer en avtale, sier Hansen-Tangen.

Konsernsjef Morten Borge i Ferd har ikke svart på DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Ex on the beach»-deltager Henrik Elvejord Borg forteller hvordan man kommer på skjermen og hva det koster personlig: -Jo sykere, jo bedre
I 20 år har reality-tv vært å se i norsk fjernsyn.
01:42
Publisert: