Samtlige av de ledende amerikanske børsindeksene åpnet ned tirsdag, og fallet tiltok utover handelsdagen.

Ved børsslutt så det slik ut:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede selskaper, falt 1,63 prosent
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 2,83 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 2,04 prosent.

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea, sier at fallet er helt som forventet – gitt nyhetsbildet.

– Akkurat i dag er det særlig spørsmålet om heving av gjeldstaket i USA som preger markedene, sier han.

En heving av gjeldstaket innebærer at en tillater den amerikanske stat å ta opp mer gjeld gjennom å utstede nye statsobligasjoner.

USAs finansminister, Janet Yellen, har advart Kongressen om at den amerikanske statskassen vil tømmes raskt dersom gjeldstaket ikke heves innen 18. oktober.

«Det er viktig at Kongressen raskt øker gjeldstaket. Hvis den ikke gjør det, vil USA misligholde gjeld for første gang i historien. Tiltroen til USA vil bli svekket, og landet vårt vil trolig stå overfor en finanskrise og et økonomisk tilbakeslag», sier Yellen, ifølge CNBC.

– Det er også varslet en strammere pengepolitikk, der det går mot en nedtrapping av støttekjøpene fra den amerikanske sentralbanken. I tillegg stiger de lange rentene. Summen av det hele tynger markedet, sier Bernhardsen.

Flukten fra amerikanske statsobligasjoner har sendt «tiåringen», som er renten på statsobligasjoner med ti års løpetid, opp til så mye som 1,558 prosent. Senest i august var tiåringen nede på 1,13 prosent.

Vekstaksjer lider særlig av økningen i de lange rentene, noe som gjenspeiles i at Nasdaq-indeksen falt 2,83 prosent – den verste børsdagen siden mars, ifølge CNBC. Teknologigigantene Microsoft, Facebook og Google-eier Alphabet falt alle over tre prosent. Apple og Amazon falt begge rundt 2,5 prosent.

Tar høyde for det verste

Bernhardsen sier det ikke er sannsynlig at USA faktisk misligholder all gjelden sin, og at politikerne trolig vil finne en løsning.

– Akkurat nå ser politikerne ganske låst ut, og på toppen av det hele må politikerne vedta et nytt budsjett, en prosess som begynner 1. oktober. Hvis de ikke klarer det, så kan USA bli nødt til å stenge ned visse føderale tjenester, sier han.

– Det mest sannsynlige er at politikerne kommer frem til en løsning i siste time, men det kan bli en del støy på veien, sier Bernhardsen.

Ifølge Bloomberg sier Jamie Dimon, sjef i den amerikanske storbanken JPMorgan, at de forbereder seg på at USA potensielt kan ende opp med å misligholde statsgjeld. Dimon sier imidlertid at han forventer at problemet vil løse seg raskt, og at det vil være «potensielt katastrofalt» dersom det ikke løses.

– Altfor alvorlig til å tulle med

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 sa til DN tidligere i dag at hun mener dette mest av alt er et politisk spill for galleriet.

– De blir helt klart enige til slutt. Dette er altfor alvorlig til å tulle med. Amerikanske statsobligasjoner er selve bunnen for alle beregninger i finansmarkedene, og krøll her vil være meget dramatisk, sier Holvik.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er enig.

– Mitt syn er at dette vil løse seg, og gjeldstaket heves. Amerikanske politikere vil aldri finne på å misligholde gjelden. De vet at det ikke ville være noe smart trekk, sier Magnussen.

Holvik minner om at man har vært i denne situasjonen mange ganger før, med tilsynelatende uoverstigelig uenighet like før fristen, men at det har løst seg i siste liten. Noen ganger har partene tøffet seg såpass mye at det er blitt «lockdown», men at det er blitt enighet før situasjonen har kommet ut av kontroll.

– Alle forstår egentlig alvoret, og ingen har noe å tjene på at dette ikke løser seg, sa Holvik.

Strid om gjeldstaket

Politikerne i Kongressen har de siste ukene forhandlet om å heve gjeldstaket, uten å bli enige. Tradisjonelt har heving av gjeldstaket vært en rutinemessig øvelse for Kongressen, men det var før de politiske frontene i USA ble så sterke at republikanerne og demokratene knapt kan samarbeide om noen ting.

Mitch McConnell, minoritetsleder for republikanerne i Senatet, sier nå at det er uaktuelt for partiet å støtte å heve gjeldstaket fordi dette ville være uansvarlig økonomisk. Det kommer etter at partiet rutinemessig hevet gjeldstaket under president Donald Trump.

Demokratene mener republikanerne spiller et politisk spill for å ramme president Joe Biden, uten å sette landets interesser først. De argumenterer også med at hovedårsaken til at gjeldstaket må heves, er et etterslep av budsjettutgifter under det forrige regimet, og da særlig Trumps skattelettelser til de rike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.