En kvinne er blitt svindlet for 10.000 kroner etter at hun mottok en epost som fremsto som den kom fra Apple og videre trykket seg inn på en lenke der hun oppga sin Apple-id og sine kredittkortopplysninger.

Kvinnen mener det er kredittkortselskapet, Entercard Norge, som har ansvaret for belastningen. Finansklagenemnda gir ikke kvinnen medhold, og konkluderer i likhet med kortselskapet at hun har opptrådt grovt uaktsomt.

Samme passord

I slutten av oktober i fjor mottok kvinnen en epost som fremsto som den var sendt av Apple. Kvinnen opplyser at hun skulle endre sikkerhetsinnstillingene sine, og at hun derfor logget seg inn med sin Apple-id via lenken i eposten. Deretter oppdaterte hun sine kortopplysninger.

Etter dette ble kredittkortet hennes belastet for to betalinger, på tilsammen 10.087 kroner, til ukjente brukerstedet. Flere belastninger ble forsøkt, men da var kredittgrensen allerede nådd, ifølge Finansklagenemndas avgjørelse.

Årsaken til at svindelen kunne gjennomføres var at kvinnens passord til Apple-iden var den samme som 3DSecure-passordet til kredittkortet, opplyses det.

Velkjent svindelmetode

Kortselskapet mener at kvinnen har opptrådt grovt uaktsomt ved å gjøre kortopplysningene og personlig passord tilgjengelig for uvedkommende, fremgår det av avgjørelsen. Det vises til at denne måten å svindle folk på er velkjent gjennom mediene.

Dette trekker også Finansklagenemnda frem i sin avgjørelse.

– Nemnda vil vise til at det jevnlig advares mot falske e-poster som tilsynelatende kommer fra kjente avsendere, og som inneholder lenker til sider hvor mottageren blir bedt om å gi opplysninger om blant annet betalingskort. Nemnda antar at advarsler mot å følge lenker og å gi kortopplysninger er allment kjente, heter det.

Troverdig avsender

Finansklagenemnda trekker samtidig frem at sakens dokumenter viser at både eposten og nettsiden kvinnen ble tilsendt var troverdige.

– Nemnda forstår det slik at det var vanskelig eller umulig for kortholderen å se at siden ikke var ekte, heter det.

Likevel understrekes det at det må regnes som grovt uaktsomt å gi kortopplysninger på denne måten med den med den publisitet som er rundt svindel og alle advarslene som gis mot dette.

– Nemnda konkluderer med at kortholderen har opptrådt grovt uaktsomt i saken, heter det. (Vilkår)

Satser på nytt bilmerke i Norge
Seat forsvant fra det norske bilmarkedet for 12 år siden. Så mye har skjedd med både markedet og bilene at det nå skal satses på nytt.
01:45
Publisert: