En fersk avgjørelse fra Finansklagenemnda slår fast at de drøyt tre årene kjøperen av en kjedet enebolig i Oslo brukte på å oppdage at huset var 15 kvadratmeter for lite, ikke var for lang tid. Dermed må Protector Forsikring betale ut 380.000 kroner, pluss forsinkelsesrenter, i erstatning til huskjøperen.

Da den uheldige huskjøperen undertegnet kjøpsavtalen på tampen av 2014 var det i prospektet opplyst at huset hadde et primærareal på 166 kvadratmeter. Budet som sikret kjøpet var på 4,21 millioner kroner, og boligen ble kjøpt «som den er».

Da huseieren drøyt tre år senere skulle selge boligen ble det oppdaget at primærarealet kun var på 151 kvadratmeter, altså 15 kvadratmeter mindre enn opplyst i prospektet. Det utgjør et avvik på drøyt ni prosent.

For dette krevde kjøperen et prisavslag på 380.000 kroner, og erstatning for tapt verdistigning på til sammen nær 145.000 kroner

Riktig i skattemeldingen

Protector Forsikring var enig i at det var gitt uriktige opplysninger i prospektet, men mente at huseieren hadde reklamert for sent. For allerede det første året etter huskjøpet fremgikk det faktiske primærarealet til boligen i kjøpers skattemelding. I skattemeldingen var primærarealet oppgitt til 153 kvadratmeter.

«Sekretariatet kan ikke se at Avhendingsloven paragraf 4–9 om kjøperens undersøkelsesplikt etter overtagelsen medfører at kjøper må kontrollere arealopplysninger i skattemeldingen i særskilt», skriver Finansklagenemnden i sin beslutning.

Innenfor fristen

Nemnden konkluderer altså med at reklamasjonen ikke skjedde for sent, og de gir dermed huseieren medhold i et prisavslag på 380.000 kroner, pluss forsinkelsesrenter.

Huseieren får imidlertid ikke medhold i kravet om erstatning for tapt verdistigning

«Nemnden mener prisstigningstapet som er krevd er basert på en hypotetisk og fremtidig salgssituasjon.», heter det i avgjørelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.