For ti år siden kollapset investeringsbanken Lehman Brothers og måtte slå seg selv konkurs etter at den hadde kastet penger etter spekulative ansamlinger av råtne boliglån. Lehman-konkursen markerte starten på finanskrisen og sendte ringvirkninger langt utover amerikanske landegrenser.
– Det var en lengre periode hvor en hadde kursfall på åtte, ni prosent på en dag. Jeg husker bare at man var helt paralysert. Og man trodde faktisk at det finansielle systemet skulle bryte sammen. Det var en ganske ille opplevelse, sier forvalter Jarle Sjo.
Mistet jobben
I dag jobber Jarle Sjo som forvalter i DNB Asset Management. Etter at den nå 50 år gamle bergenseren gikk ut av NHH tidlig på 90-tallet, begynte han å jobbe som analytiker, før han i 2005 pakket bagen og satset på forvaltning fra Europas finansmetropol London. Der begynte han i hedgefondet Range Capital hvor han startet fondet Range Maritime der han forvaltet hundrevis av millioner kroner og leverte drømmeavkastning til investorer.
Så kollapset Lehman.
– Fondet var ganske likvid og hadde generert god avkastning, så det var enkelt for investorene å ta penger ut av fondet. Våre kunder begynte å få likviditetsproblemer, og en del av de store investorene trakk ut pengene av fondet. Når vi da kom ned på et visst nivå, ble det vanskelig å dekke kostnader knyttet til fondet. Alle trengte penger på den tiden, og man trakk ut kapital der man kunne, sier Sjo.
– Det endte jo med at vi bestemte oss for å legge ned fondet. Personlig var finanskrisen en ganske sur opplevelse. Da vi la ned fondet, var det jo ikke noe mer for meg å gjøre der.
– Du mistet jobben?
– Jeg mistet jobben på grunn av det, ja, sier Sjo.
Han kom seg likevel kjapt på bena og samme år, i 2009, startet han som forvalter i Morten Astrups London-baserte forvaltningsselskap Storm Capital Management.
Tror vi har lært
DNB-forvalteren mener mange hadde skyld i finanskrisen for ti år siden. Ifølge Sjo hadde finansbransjen åpenbart en del skyld. Det samme hadde myndighetene som ikke hadde regulert godt nok og USAs tidligere finansminister Alan Greenspan og hans regime med lave renter.
– Det er klart at finans alltid vil finne måter å tjene penger på, og i ekstreme tilfeller kan det ødelegge veldig mye, sier han.
Da boligboblen brast i 2007 var tusenvis av amerikanere ute av stand til å betale boliglånene sine. Lån ble misligholdt, familier ble hjemløse og sakte, men sikkert gikk de såkalte «subprimelånene» i oppløsning, som så rystet Wall Streets grunnvoller.
– Jeg tror man har lært noe av det, men jo lengre tid det går fra finanskrisen, jo mindre husker man kanskje av det, sier Sjo.
Han tror man er blitt mer skeptisk til de store bankene og hvordan de opererer.
– Det er blitt større krav til gjennomsyn og at ting skal være mer transparent. Jeg tror også investorer er mer kritiske til det som blir presentert fra «gode investment bankers». Men det kommer jo nye, unge mennesker som ikke har opplevd det, sier han.
Spår ganske brutal nedgang
Forvalteren er blant annet bekymret for hva som skjer når perioden med ekstremt lave renter tar slutt. Han mener mange ikke vil takle en rask renteøkning og lurer på hva som da vil skje med boligprisene.
Sjo sier det også snakkes om at derivathandel begynner å bli en fare fordi enkelte har derivater av såpass stor størrelse at det kan få ringvirkninger. Derivathandel er handel med opsjoner, terminkontrakter og tegningsretter.
Forvalteren viser til det store kraftveddemålet til Einar Aas som gikk i vasken og påførte medlemmer av sikringsfondet Nasdaq Clearing tap fordi de må dekke Aas sine tap for å holde hjulene i oppgjørssentralen i gang.
– Jeg så en som kommenterte at tilsvarende risiko kan man ha i derivathandel blant de store bankene. Det spekuleres på hvorvidt de har tatt for stor eksponering hvis det virkelig skulle smelle, sier han.
I tillegg mener han aksjemarkedet veldig høyt priset.
– Jeg tror nedsiden i markedet er mye større nå når du har såpass høy prising. Så når, og ikke hvis, den kommer, så kommer vi til å merke det som ganske brutalt. Men om den kommer om et eller fem år vet jeg ikke, sier Jarle Sjo.
– Du mister ikke jobben igjen?
– Jeg har mistet jobben mange ganger, så det kan godt skje, men jeg håper ikke det da, sier han og ler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.