«Dette er en tung dag for gründere i Norge. Vi har vært i dialog med tilsynet over lengre tid, besvart alle henvendelser og stilt oss fullt tilgjengelig for samtaler. Vi synes det er trist fordi vår hensikt har vært å tilby et støttende selvhjelpsverktøy til gründerselskapene som i dagens risikokapitalmarked overlates til seg selv», sier Øyvind Fries, daglig leder i Folkeinvest as, i en pressemelding torsdag kveld.

Folkeinvest tilbyr blant annet en programvareplattform der gründere og oppstartsselskaper kan matche med investorer og få tilgang på kapital.

Finanstilsynet mener Folkeinvest utfører en mellommannsfunksjon lik den verdipapirforetak yter i forbindelse med kapitalinnhenting, og som er konsesjonspliktig. Tilsynet mener yting av slike investeringstjenester på forretningsmessig basis er et brudd på verdipapirhandelloven, og nå drives uten nødvendig tillatelse. Det krever umiddelbar stans i virksomheten.

Det er resultatet av en dialog som har pågått mellom Tilsynet og Folkeinvest helt siden februar.

Som Facebook – bare bedre

Oljegründer Erik Haugane, som eier en tredjedel av Folkeinvest, protesterer engasjert når DN forteller ham om Finanstilsynets beslutning torsdag.

– At vokterne i Finanstilsynet skulle komme frem til en sånn konklusjon er overraskende. Vi har forsøkt å ikke provosere, sier Haugane.

Han mener det er helt uforståelig at Folkeinvest ikke får tilby det han beskriver som et trygt møtested mellom gründere og investorer. Oppdrag som er altfor små og uinteressante for det etablerte meglerapparatet.

– Disse som søker oppstartskapital ville få en fot i ræva av meglerapparatet. I stedet for at de går til Facebook på jakt etter kapital, tilbyr vi et trygt alternativ, sier Haugane.

Folkeinvest opplyser selv å ha utviklet et verktøy som i 2018 har bidratt til at 18 oppstartsbedrifter har hentet inn 33 millioner kroner i risikokapital, med økte sjanser for å lykkes.

Haugane er klar på at loven er feil og må endres, hvis det er slik at Folkeinvest bryter den. Han sier han også er motivert til å anke saken, men at dette først må diskuteres i styret.

– Vi må følge opp, dette er ikke holdbart, sier Haugane.

«Vi har mange alternative veier på blokken, og er i dag mest skuffet på vegne av den kundegruppen vi har hatt til hensikt å hjelpe», sier styreleder Arnstein Hellem i Folkeinvest as i en melding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ukjente droner stopper over hundre tusen julereisende
Flere droner over flyplassen har gjort at Gatwick flyplass utenfor London har måtte stenge. Også Norwegian fly har blitt påvirket av hendelsen.
01:15
Publisert: