Det er ikke bare i Estland Danske Bank må håndtere problemer. Banken blir innhentet av gamle Panama Papers-dokumenter. Etterforskere fra Skattestyrelsen i Danmark har slått fast at Danske Bank brukte det skandalerammede og nå nedlagte advokatfirmaet Mossack Fonseca til å hjelpe enkelte av sine kunder med å unngå å betale skatt i Danmark.

Det meldte den danske avisen Politiken sent onsdag kveld.

Har levert dokumenter til Finanstilsynet

Dokumentene avslører ifølge avisen at bankens filial i Luxembourg var kunde hos Mossack Fonseca-advokatene i Panama og holdt møter med firmaets europeiske toppledelse. Skattestyrelsen har gitt materialet videre til Finanstilsynet og statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, populært kalt Bagmandspolitiet ller SØK.

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen vil nå få greie på om banken kan stilles til ansvar.

– Som minister ønsker jeg en hard kurs overfor rådgivere som beveger seg i gråsonen, og dem som er helt inne der vi tror det er ulovlig. De sakene skal undersøkes og skal reises hvis det er et snev av sjanse for det, sier Lauritzen til Politiken.

Innrømmet Panama-tilknytning i 2016

Danske Bank innrømmet allerede i 2016 at banken hadde hatt syv kunder med tilknytning til Mossack Fonseca-selskaper. Banken la den gang stor vekt på at disse kundene allerede var innviklet i Panama Papers.

– Når vårt navn dukker opp i pressen er det fordi vi har tatt over kunder fra andre banker som har hatt Mossack Fonseca-selskaper med i ryggsekken når de kommer inn til oss, sa Danske Banks sjefjurist Flemming S. Pristed i et innlegg for Skatteutvalget tilbake i 2016.

Han sa videre at det kan være legitime grunner til å opprette et selskap i offshoreland der skatten er lik null.

– Det er et komplekst område som ikke er sort eller hvitt. Det kan være reelle kommersielle fordeler ved å ha virksomhet offshore, sa han.

Sjefjurist: Aldri et samarbeid

Onsdag sier han til Politiken at det aldri var snakk om et samarbeid mellom Danske Bank og advokatene i Panama.

– Vi stiller oss naturligvis til rådighet for myndighetene, som vi løpende har en god og konstruktiv dialog med, svarer sjefjurist Flemming Pristed på spørsmål om dokumenter om bankens kontakter til Mossack Fonseca er overlevert til Finanstilsynet og SØK.

Skattestyrelsen etterforsker i alt 317 offshoreselskapers tilknytning til Danmark fra Panama Papers-dokumentene.

Avgjørelsen i foreløpig 108 saker betyr at de berørte skal betale inn 227 millioner kroner i skatt av pengene som er gjemt i utenlandske selskaper som har unndratt skatt – såfremt Skattestyrelsen vinner alle sakene og skattyterne har penger til å betale.

– Jeg hadde ikke regnet med at det var så mange penger i det, sier skatteminister Lauritzen til Politiken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Norske næringslivstopper: Slik inspirerer Obama oss
Mange norske næringslivstopper ville høre Barack Obama snakke under Oslo Business Forum. Hvilke likhetstrekk ser de mellom seg selv og ekspresidenten?
03:52
Publisert: