– En kritisk rapport fra Finanstilsynet har pekt på områder som krever andre lederegenskaper enn det han har brakt inn i jobben, skriver banken i en børsmelding mandag.

Fungerende banksjef er Torgeir Nøklebø. Per-Arne Hanssen påpeker i en SMS til DN at det er hans ansvar å ta konsekvensene.

– Finanstilsynet har i sin rapport påpekt utfordringer og forbedringsområder i banken. Som øverste leder er dette naturlig mitt ansvar. Derfor velger jeg å ta konsekvensen av det ved å trekke meg fra stillingen.

Banksjef Per-Arne Hanssen er ferdig i Hønefoss Sparebank.
Banksjef Per-Arne Hanssen er ferdig i Hønefoss Sparebank. (Foto: Hønefoss Sparebank)

– Vi er tilfreds med de økonomiske resultater som Per-Arne Hanssen sammen med de øvrige ansatte i banken har bidratt til, skriver banken i børsmeldingen.

I november skrev DN saken om at Hønefoss Sparebank fikk krass kritikk fra Finanstilsynet, blant annet for manglende hvitvaskingssjekk.

Bankkunde betalte boliglånet med kontanter

En bankkunde i Hønefoss Sparebank dro med store kontantsummer til bankens innskuddsautomat. Kontantene ble telt av maskinen, før pengesummen ble overført til brukskontoen. Derfra ble de sendt videre til banken som nedbetaling på kundens boliglån.

Nedbetalingen pågikk i fem måneder, før Finanstilsynet kom på kontroll. Først etter at tilsynet hadde vært på besøk, sendte banken en melding til Økokrim – en såkalt MT-melding, om «mistenkelig transaksjon», slik bankene må gjøre etter hvitvaskingsreglene.

Saken er ett av flere punkter der banken får hard kritikk av Finanstilsynet, og blir brukt som eksempel på at banken ikke har hverken «rutiner, kompetanse eller systemer til å fange opp mistenkelig kundeadferd». Finanstilsynet er også kritisk til at feil som ble påpekt for seks år siden, fortsatt ikke er rettet opp.

Hønefoss Sparebank omsatte i 2018 for 72,8 millioner kroner og leverte et resultat før skatt på 27,5 millioner kroner.

Iverksetter tiltak

Den avtroppende banksjefen sa i november at han tok rapporten «svært alvorlig»., og de hadde satt igang ulike tiltak for å bedre situasjonen. Nå skriver banken at de vil iverksette ytterlige tiltak.

– Styret vil, sammen med fungerende banksjef Torgeir Nøkleby og bankens ansatte, fortsette arbeidet med å iverksette nødvendige tiltak på de områder Finanstilsynet peker på i sin rapport, skriver de i børsmeldingen.

Hanssen ønsker sine tidligere kollegaer lykke til videre.

– Jeg ønsker banken og alle de dyktige medarbeiderne der lykke til fremover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.