Stefan Ingves, Sentralbanksjef i Sveriges Riksbank, holder onsdag morgen et foredrag ved Samfunnsøkonomenes Valutaseminar på Voksenkollen utenfor Oslo. Ingves er tydelig på at en av de tingene som bekymrer ham mest er den stadig stigende gjelden til svenske husholdninger. Dette er ifølge Ingves ekstra urovekkende i kombinasjon med at boligmarkedet det siste året har vist svakheter.

– Boligprisene har steget mye, og gjelden har skutt i været. De svenske husholdningene har aldri vært så forgjeldet som nå. Men, jeg tror faktisk Norge slår oss på dette, sier den svenske sentralbanksjefen til latter fra salen.

Onsdag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall som viste en overraskende økning i nordmenns gjeldsvekst. Både Norges Bank og Finanstilsynet har tidligere advart kraftig om gjeldsveksten i de norske husholdningene.

Ifølge Dagens Industri sa Ingves i forrige uke at han ser på husholdningenes gjeldsvekst som den fremste trusselen mot finansiell stabilitet.

Skremmes ikke av negativ rente

I sitt siste rentemøte, den 20. desember, valgte styret i Sveriges Riksbank å holde styringsrenten uendret på minus 0,5 prosent. Samtidig varslet Riksbanken at renten vil bli hevet i midten av 2018, og banken har besluttet å ikke forlenge programmet for verdipapirkjøp.

Ingves har en lang karriere innenfor samfunnsøkonomi og pengepolitikk og lar seg ikke skremme av at Sverige nå har en negativ styringsrente.

– Jeg er gammel nok til å ha vært her når styringsretten var på 500 prosent. Det er bare slik det er. Noen ganger må du gjøre de tingene du er nødt til å gjøre, sier Ingves.

Under den økonomiske krisen i 1992 kom den svenske kronen under sterkt press. Den svenske sentralbanken skrudde da opp renten på kortsiktige lån flere ganger, og på kort tid steg den fra 16 til 500 prosent.

Økt rentesensitivitet

Den norske styringsrenten holder seg på den positive siden av skalaen og ligger nå på 0,5 prosent.

– Mye tyder på at vi nå vil oppleve en situasjon der folk er mer sensitive for renteendringer, så vi må være forsiktige med de grepene vi tar, sier Ingves

Han peker på at mens husholdningene tidligere har hatt lav gjeld til en høy rente, har de fleste nå høy gjeld til en lav rente.

– Vi vet at det er risiko forbundet med å holde rentene lave i lang tid, sier Saskia de Vries-van Ewijk, direktør i den nederlandske sentralbanken.
– Vi vet at det er risiko forbundet med å holde rentene lave i lang tid, sier Saskia de Vries-van Ewijk, direktør i den nederlandske sentralbanken. (Foto: Gorm K. Gaare)

Saskia de Vries-van Ewijk, avdelingsdirektør i den nederlandske sentralbanken, sier til DN at det er en utfordring for sentralbankene å både måtte holde lave renter og samtidig hindre at boligprisene og gjeldsveksten tar av.

– Dette er en vanskelig balansegang. Men vi vet at det er risiko forbundet med å holde rentene lave i lang tid, og det begrenset hva makrotilsyn kan gjøre for å begrense denne risikoen, sier de Vries-van Ewijk til DN.

Hun legger vekt på at knapphet og prisvekst i boligmarkedet må løses med brede politiske virkemidler, inkludert gjennom bolig- og finanspolitikk. (Vilkår)

Oljeanalysesjef: – Erna sa «omstilling». Da kjøpte jeg en gitar, møtte opp i denne garasjen og har ikke sett meg tilbake
I opprør mot oljeskatten dannet et knippe kjente næringslivsfolk rockeband. Nå har Skandalebandet vært i studio.
01:01
Publisert: