Nettverksmillionær Finn Ørjan Sæle, som i fjor punget ut 86 millioner kroner for Arne Fredlys herskapshus på Snarøya i Bærum, kan se tilbake på et meget innbringende år når 2019 nærmer seg slutten.

Siden starten av 2019 har nemlig direktesalgsselskapet Zinzino, som Sæle og kona Hilde grunnla i 2005, steget 203 prosent på Stockholmsbørsen. Gjennom Saele Invest & Consulting as sitter Sæle og hans familie på 9,5 millioner aksjer i Zinzino.

203 prosent stigning i aksjen betyr i praksis at Sæle det siste året har fått 148 millioner norske kroner i aksjegevinst.

Dette kommer i tillegg til det Zinzinos kvartalsrapport beskriver som «salgsprovisjon» til Saele Invest. Rapporten viser at Zinzino utbetalte 20,8 millioner kroner til Sæles investeringsselskap fra januar til september i år.

DN har vært i kontakt med Sæle, som opplyser at Saele Invest har en distribusjonsavtale med Zinzino, og har fått provisjon for salg av Zinzino-produkter til kunder i 34 land.

På spørsmål om han er fornøyd med den eventyrlige veksten, skriver Sæle et kort «ja» i en tekstmelding.

Oppjustert prognoser to ganger i år

– Vi er fornøyde, men det som er rart, er at vi i flere år har gjort mye av det samme, og den veksten vi ser nå, er summen av mye jobb, sier daglig leder Dag Bergheim Pettersen i Zinzino.

Han vil ikke spekulere for mye på vekstgrunner, men understreker at det er flere ulike faktorer som har bidratt til den enorme oppturen i år.

– Vi har blant annet investert i it og andre digitale webløsninger, som gjør at både kunder og distributører får en bedre opplevelse. Det har vi gjort i en fire til fem år, men det er først nå at disse investeringene har vist seg. I tillegg har vi ekspandert til flere markeder, sier han.

Ifølge Pettersen har selskapet oppjustert prognosene for tiden fremover to ganger bare i år, som følge av større vekst enn det som var ventet.

– Generelt har vi hatt god vekst i Sentral-Europa, men også i Skandinavia i mange år. Jeg kan ikke si noe med sikkerhet, men kanskje de som har sett på og kjøpt aksjer, har sett veksten vi har hatt og har tro på fremtidsutsiktene. Vi får håpe vi klarer å fortsette med det samme fremover, sier han.

Finn Ørjan Sæle.
Finn Ørjan Sæle. (Foto: Hilde Mari Furnes)

Kraftig verdiøkning

Av kvartalsrapporten går det frem at Zinzino, som selger helseprodukter, espressomaskiner, te og kaffe, hadde en omsetning på 186,5 millioner svenske kroner i tredje kvartal. For året har selskapet en omsetning på 504,9 millioner, som er en økning på mer enn 100 millioner sammenlignet med samme periode i fjor. Da tjente selskapet 397,8 millioner.

Ekteparet Sæle grunnla Zinzino i 2005, som nå har virksomhet i Europa og Nord-Amerika.

Selskapet har hovedsete i Göteborg, og verdsettes i dag på den svenske minibørsen Nasdaq First North til 764 millioner norske kroner. Det er en kraftig oppgang fra omtrent samme tidspunkt i fjor, da selskapet var verdsatt til 211 millioner kroner.

Zinzino distribuerer sine produkter gjennom såkalt multi-level marketing – eller nettverksmarkedsføring – og har et incentivprogram der samarbeidspartnere kan belønnes med blant annet pengebonus, reiser og biler.

Gikk inn i pyramideselskap

Da Norges mest kjente pyramideselskap, T5PC (The 5 Percent Community), gikk konkurs i 2004, sikret selskapet Thinkseven seg medlemslistene i det fallerte pyramideselskapet. På toppen av Thinkseven-systemet satt Finn Ørjan Sæle, som er sønn av tidligere KrF-stortingsrepresentant Anita Apelthun Sæle og sjefredaktør Finn Jarle Sæle i den kristne ukeavisen Norge IDAG.

Finn Ørjan Sæle har tidligere vært sentral i nettverksselskapet Nature’s Own, som solgte helse- og kosmetikkprodukter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.