Mistenkelige kunder av DNB og Nordea i Baltikum har fått sende flere milliarder kroner gjennom bankene i årene 2009-2018, melder den finske rikskringkastingen Yle mandag.

Yle siterer en advokatgranskning skrevet på oppdrag fra Luminor. Luminor er DNB og Nordeas fellesprosjekt i Estland, Latvia og Litauen. Advokatgranskningen skal ha avdekket mist 3,9 milliarder kroner i bankoverføringer fra mistenkelige kunder.

I en uttalelse fra Luminor heter det at «Vi har omfattende tiltak mot hvitvasking på plass og er opptatt av at våre rutiner og retningslinjer til enhver tid er oppdatert til å delta i den globale kampen mot hvitvasking».

Luminor ble opprettet i 2017 som en sammenslåing av Nordea og DNBs filialer i Litauen, Latvia og Estland. Fortsatt eier både DNB og Nordea 20 prosent av banken, etter at Blackrock kjøpte 60 prosent av banken. Granskningen tar både for seg de to første leveårene til Luminor, og de åtte forutgående årene hos både DNB og Nordea, ifølge Yle.

Totalt avdekket granskningen at kunder hos DNB og Nordea sendte 25 milliarder euro til kunder på bankenes «overvåkningsliste» med blant annet selskaper som har vært involvert i mulig hvitvasking. Av disse var 3,9 milliarder euro – 40 milliarder kroner etter dagens kronekurs – spesielt risikofylte. I advokatgranskningen knyttes disse 3,9 milliarder til mulig økonomisk kriminalitet.

Luminor har sendt 22 nye rapporter om mistenkelige transaksjoner til baltiske myndigheter etter granskningen, skriver Yle. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.