Facebook har allerede lansert betalingstjenester i Messenger-appen i Frankrike og Storbritannia, og det er trolig bare et spørsmål om tid før tjenesten kommer til Norge. Men nå kommer Nordea og Nets dem i forkjøpet – og lanserer betalingstjenester direkte i Messenger.

– Jeg har jo tre barn, og familielogistikken skjer allerede i Messenger, og nå også betalinger, sier Jon Sætre.

Han er leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge, og mener tjenesten de nå lanserer er den første betalingstjenesten i Messenger som er lansert i Norden. Han har allerede betalt mobilregningen på 799 kroner med tjenesten.

Syv sekunder

Den nye tjenesten gjelder foreløpig kun betaling av eFaktura. Systemet er lagt opp slik at man må logge seg inn med BankID første gang, men etter dette vil Nordeas chatte-robot sende en Messenger-melding for hver nye regning. Brukeren får et varsel, akkurat som for andre samtaler, og kan godkjenne uten ny BankID-innlogging.

– De som er gode på å taste er nok raskere, sier Tom Scharning, ansvarlig for betaling i Nets Norge, etter at DN ba ham gjennomføre en test.

Han betalte en strømregning på 3000 kroner på rundt syv sekunder, inkludert åpning av appen. Det er omtrent en sjettedel av tiden DNs journalist brukte på samme operasjon i mobilbanken.

– Det er en mye mer smidig kundedialog enn vanlig efaktura-betaling, sier Scharning.

Slik kan dialogen med Nordeas chatterobot for regningsbetaling se ut.
Slik kan dialogen med Nordeas chatterobot for regningsbetaling se ut. (Foto: Mikaela Berg)

Første forsøk

Det er Nets, som leverer betalingssystemer til bankene, som har utviklet tjenesten for Nordea. Foreløpig er dette en tjeneste kun for Nordeas kunder, og bare for eFakturaer. Men bruken kan trolig bli utvidet på sikt, hvis det viser seg at kundene liker denne måten å få levert banktjenester, forteller Sætre.

– Mange frykter at Facebook skal ta over kundekontakten til bankene. Er det lurt å lære opp kundene i å bruke Messenger til betalinger?

– De kanalene som vinner er de som er best for kundene. Hvis kundene ønsker å bruke Messenger, så må vi bare tilpasse oss og gjøre det som er best for kunden, sier Sætre.

Han viser til at det er svært store endringer på gang i bransjen, med Vipps i Norge, Mobilepay i Danmark og Apple Pay som lanseres i nye land. Til neste år kommer dessuten nye bankregler i EU-området, PSD2, som vil tvinge bankene til å åpne sine kontotjenester for andre betalingsaktører.

– Det er ikke mye vi som bank kan gjøre for å forhindre tilgang til kontoene. Vi må bare tilby gode tjenester via de kanalene vi også, og dette skaper like mange muligheter som trusler føler vi, sier Sætre.

Han viser til at Nordea har invitert gründere til å utvikle nye tjenester basert på deres banksystemer.

Satser ikke bare på Vipps

Nordea har nylig gått med i Vipps-samarbeidet, som stadig lanserer nye typer betalingstjenester, blant annet betaling av regninger.

– Vi vil se hvordan dette fungerer, og det betyr ikke at vi ikke skal være med på Vipps fremover. Vi skal bruke mange andre løsninger også, sier Sætre, som mener brukervennligheten må få styre.

Inn i nettbanken

Nordeas tjeneste er utviklet som en chatterobot, som kan svare på en del spørsmål. Når den sender melding om ny faktura presenterer den en meny, med knapper for man blant annet å betale regningen uendret, eller gjøre endringer.

– Du får varselet om regningen i Messenger og for kunden ser det ut som hele samtalen foregår i Messenger, men selve betalingen skjer i det vanlige betalingssystemet, forteller Scharning i Nets.

Messenger er valgt fordi «alle» bruker tjenesten. Roboten kunne trolig vært brukt i andre tjenester også, men ikke uten en del tilpassing, forteller Scharning.(Vilkår)

– Dette er jo bare helt fantastisk
Joker kjøpmann Dag Halvosen har fått nye digitale hjelpemidler.
01:20
Publisert: