Firi, den norske kryptobørsen som tidligere het Miraiex, varsler onsdag ettermiddag at det vil komme oppsigelser av ansatte.

Det var bransjeavisen Shifter som først omtalte saken. I en epost til DN sier Firi-sjef Thuc Hoang at selskapet må ruste seg for store svingninger i et skiftende marked.

– Markedsforholdene har blitt endret drastisk den siste tiden. Investorer har større fokus på lønnsom vekst enn for bare noen måneder siden, og da er vi nødt til å tilpasse oss dette. Selv om kostnadskuttene har blitt godt tatt imot i kapitalmarkedet, tenker vi i dag først og fremst på de ansatte som må forlate selskapet.

Kryptobørsen har i dag 65 ansatte, men Hoang vil ikke gå nærmere inn på hvor store kuttene vil bli.

– Det er for tidlig å si, men det blir kraftige kutt. Målet er fortsatt å vokse, men det blir større fokus på lønnsom vekst.

Kraftige kursfall

Nyheten om oppsigelser i Firi kommer bare dagen etter at den amerikanske giganten Coinbase varslet om at det må si opp 18 prosent av de ansatte.

I likhet med Firi viste Coinbase også til utfordrende markedsforhold. For det har nemlig vært noen svært tunge måneder i kryptomarkedet.

De to største valutaene, bitcoin og ethereum, har stupt til nivåer som ikke er sett på to år, samtidig som at investorer har rømt fra høyrisikoinvesteringer som ble svært populære under pandemien. Én bitcoin koster i skrivende stund rundt 21.000 dollar, mens Ethereum omsettes for om lag 1106 dollar.

Firi føyer seg nå inn i rekken av kryptoaktører som har måttet tråkke på bremsene den siste tiden, som følge av kurser i nærmest fritt fall. Nedgangen har kommet samtidig som at inflasjonen har fortsatt å bite seg fast på skyhøye nivåer, og samtidig som at markedet venter på flere måneder med kraftige renteøkninger.

Firi har fått med seg både investor Øystein Stray Spetalen og Schibsted på eiersiden, der sistnevnte spyttet inn 40 millioner kroner tidligere i år. Da ble kryptobørsen verdsatt til 731 millioner kroner.

På spørsmål om hvor langt unna Firi er lønnsomhet, svarer Hoang at det kommer an på markedet.

– Med denne endringen er vi bedre posisjonert for lønnsomhet enn på lenge. Kryptomarkedet har falt mye den siste tiden, men vår forretningsmodell gjør at inntektene holder seg godt.

– Hvordan har dialogen vært med ansatte?

– Det er en tøff dag for alle i Firi, og særlig dem som er direkte rammet. Våre ansatte er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å hjelpe dem inn i nye jobber, sier Hoang.

Tråkker på bremsen

Tidligere denne uken måtte kryptobanken Blockfi, som har investor Peter Thiel på eiersiden, melde at det kutter 20 prosent av sine ansatte. Også der ble det vist til eksterne, makroøkonomiske faktorer som grunn for oppsigelsene, ifølge CNBC.

Mandag meldte også Celsius Network, en kryptobank, at det stanser alle uttak på grunn av «ekstreme markedstilstander».

I en melding fra selskapet publisert mandag morgen het det at selskapet nå pauser alle uttak og overføringer mellom kontoer.

«Vi gjør dette for å sette Celsius i en bedre posisjon til å holde løftet om å, over tid, sørge for at alle utbetalinger blir gjennomført», stod det i meldingen.

Bitcoin har nå falt over 60 prosent siden toppen i fjor høst, mens ethereum har falt mer enn 70 prosent i samme tidsperiode.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.