Martin Mølsæter og hans fond First Generator har steget 34 prosent på to måneder. Likevel har fondet hatt en negativ avkastning på minus 30,26 prosent hittil i år, etter å ha falt kraftig i årets tre første måneder.

Mølsæter har lang fartstid som porteføljeforvalter, men fondet First Generator har ligget i bunnsjiktet av norske aksjefond de to siste årene.

Da DN snakket med Mølsæter i mai, fortalte forvalteren at han trodde på et comeback i år. Det er imidlertid for tidlig å konkludere, men to måneder etter hverandre med positiv avkastning kan muligens gi bud om lysere tider for fondet.

Fondet har de største posisjonene i gigantselskaper som Norsk Hydro, Aker og DNB. I mai økte de posisjonen i Aker.

Tror på økt bilsalg fremover

I månedsrapporten oppgir fondet at det har økt sin posisjon i det tyske bilselskapet Volkswagen. Det er nå den niende største plasseringen i First Generator. Grunnen er at Mølsæter tror på et økende bilsalg i Kina og at EU vil komme med nye incentiver for å skrape gamle biler. Han tror også flere vil kjøpe bil fremover for å unngå kollektivtransport.

6,8 prosent av First Generators forvaltningskapital i mai var i den tyske bilgiganten Volkswagen. Det tilsvarer rundt 28,2 millioner kroner av fondet. Mølsæter kan ha truffet godt på bilinvesteringen. På én måned er Volkswagen-aksjen opp rundt 23 prosent.

First Generator er dermed ikke skremt av mørke bilsalgstall i Norge og utenlands.

I Norge falt bilsalget med 39 prosent i mai sammenlignet med samme måned i 2019. Hittil i år er registreringene av nye personbiler 24 prosent lavere enn samme periode i 2019. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikk.

I Europa er tallene enda dystrere, hvor bilsalget falt med 76,3 prosent i april. Tallene for det europeiske bilsalget i mai er ennå ikke publisert.

Til sammenligning solgte det norske aksjefondet Kraft seg ned i Porsche/Volkswagen, ifølge månedsrapporten fra april. De mener at det er et overskudd av biler på markedet og at de fleste bilselskaper vil tape penger i tiden som kommer.

Pexip og Norwegian-gevinst

I månedsrapporten oppgir Mølsæter at videokonferanseselskapet Pexip og emisjon og reprising av Norwegian «bidro mest på den positive siden».

Pexip er blitt en favoritt hos kjente investorer som Jan Petter Sissener og Ketil Skorstad.

Rett etter børsnoteringen i mai skjøt aksjen i været, men har siden falt. First Generator tok inn Pexip i porteføljen i mai. Som så mange andre norske investorer og forvaltere har First Generator også tro på Trond Mohn-eide Bergenbio. I månedsrapporten skriver de at farmasiselskapet er godt posisjonert med mange mulige kreftmedikamenter og har en mulig koronamedisin.

5,37 prosent av forvaltningskapitalen var plassert i Bergenbio.

To kriseår

Kundeflukt og negativ avkastning har preget First Generator de siste to årene. Som DN tidligere har skrevet, har fondet havnet nederst i rangeringen av norske fond.

I 2019 krympet forvaltningskapitalen til First Generator A til 424 millioner kroner fra over 1,6 milliarder i 2018.

Fra 2017 til utgangen av 2019 falt forvaltningskapitalen til Frist Generator A med 76 prosent.

I en sms til DN opplyser Mølsæter at kursen på First Generator A er opp 74 prosent fra bunnen i mars.

DN har vært i kontakt med Mølsæter, som ikke vil gi flere kommentarer.

– Vi er nøytral vektet i aksjer og overvektet i high yield, noe vi føler er en fornuftig avveining mellom det faktum at bunnen i økonomien er passert og at markedene er svært optimistiske til hvor raskt normalisering vil skje, skriver Mølsæter i mairapporten for fondet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.