Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet står bak undersøkelsen etisk bankguide, der bankene måles på hele 1.012 kriterier. Med utgangspunkt i offentlig tilgjengelig informasjon ser den blant annet på om bankenes retningslinjer inkluderer tilslutning til internasjonale standarder på områder som korrupsjon, skatt, klima, miljø og rettigheter.

Undersøkelsen er en lik den internasjonale Fair Finance Guide, som ble lansert i Nederland i 2009 og nå finnes i åtte land, skriver FIVH og Forbrukerrådet i en pressemelding.

Verktøy

– Med denne guiden ønsker vi å sette søkelyset på etikknivået i bankene, som forvalter enorme summer på vegne av norske kunder. Norske banker kan ikke plassere penger i virksomhet som bryter med etikk og bærekraft, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender. 

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet sier målet med guiden er å gi forbrukerne et verktøy for å kunne sammenligne bankene

Mens Cultura Bank og Storebrand topper undersøkelsen, havner en rekke sparebanker på bunnen. De er kritiske til gjennomføringen og mener undersøkelsen treffer dårlig, skriver Aftenposten.

– Trist

– Det virker for oss som om dette er ment for multinasjonale selskaper, og ikke en norsk sparebank som opererer utelukkende i Norge, og under norsk lov, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i SpareBank 1 Nord-Norge. 

Hans kollega Thor-Christian Haugland i SpareBank 1 SR-Bank synes det er trist hvis undersøkelsen gir inntrykk av at banken ikke tar samfunnsansvaret alvorlig.

– Det er i så fall et resultat av en målemetode som ikke er tilpasset norske sparebanker. Jeg er nesten fristet til å hevde at en slik undersøkelse er mer villedende enn veiledende, sier han.

Episode 29: Hvem vinner kundene i handelen?

Slik kan mobilbetaling revolusjonere måten vi shopper på. Og hvem vinner kampen om kundene i butikkene, Vips, Mcash eller Mobilepay? De tre aktørene møtte handelen og BankAxept til debatt på DNs fintech-konferanse.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ensom av fri vilje
Arvid Folke Järnbert ble lei av folk og rømte til seters for ett år, med en stabel av sigarer og bøker.
03:38 Min
Publisert: