I desember ble det klart at fergerederiet Fjord1s største eier Per Sævik med familie, gjennom selskapet Havila Holding, tok hovedkontrollen over selskapet sammen med det amerikanske fondet Vision Ridge. De eier nå til sammen 70 prosent av aksjene.

Samtidig åpnet Sævik for å fusjonere Fjord1 med det kriserammede rederiet Havila Kystruten.

I etterkant brøt det ut konflikt – de andre eierne var ikke spesielt fornøyd med at Sævik tok kontroll uten å varsle dem på forhånd.

Blant de indignerte eierne i Fjord1 var investor Frederik W. Mohn, som trakk seg fra Fjord1-styret i protest. Mohn er medeier i selskapet gjennom sitt investeringsselskap Perestroika.

– Uavhengigheten i styret klart svekket

Konflikten ser ikke ut til å ha dempet seg en måned senere.

Etter generalforsamlingen i selskapet tirsdag, melder Mohns advokat til DN at Mohn mener styret er svekket.

– Som minoritetsaksjonær er Perestroika bekymret over at uavhengigheten til styret er klart svekket, i en situasjon hvor hovedaksjonæren har strammet grepet og varslet sammenslåing med Kystruten. I en situasjon som dette burde uavhengigheten til styret blitt styrket, og ikke svekket til fordel for Havilafjord. Vi noterer at valgkomiteen mener at det valgte styremedlemmet fra Vision Ridge er uavhengig – dette fremstår som noe anstrengt i en situasjon hvor Havilafjord i børsmeldinger har sagt at de vil samarbeide strategisk med Vision Ridge rundt videreutviklingen av selskapet, skriver Mohns advokat Marianne Sahl Sveen i advokatfirmaet Arntzen de Besche i en epost til DN.

Vil ha innsyn i Sæviks avtale

De varsler nå at de vil be om innsyn i avtalen som ble inngått mellom Sævik og det amerikanske fondet.

– Vi mener det er helt nødvendig at hovedaksjonæren i Fjord 1, som nå også har klart flertall også i styret, er transparent på bindingene til Vision Ridge. Vi har derfor i dag på vegne av Perestroika bedt om innsyn i avtalen med fondet, skriver Sveen i eposten.

Per Sævik har følgende kommentar til Frederick Mohns betraktninger:

– Dette er synspunkt som advokat Sveen fikk protokollført i generalforsamlingen på vegne av Perestroika. Vi forventer at alle styremedlemmer arbeider til det beste for selskapet og alle aksjonærer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.