Det blåser friskt rundt det børsnoterte fergerederiet Fjord1 i Florø.

Mandag overrasket Fjord1s hovedeier – Sunnmøre-reder Per Sævik med familie i Havila – med et bud på en stor del av aksjene, og fikk i løpet av én kveld full kontroll i selskapet. Samtidig åpnet Sævik for å fusjonere Fjord1 med det kriserammede rederiet Havila Kystruten.

Morgenen etter ble det kjent at Sævik har alliert seg med et amerikansk fond, Vision Ridge Partners, for å finansiere planene. De to kontrollerer til sammen vel 70 prosent av aksjene i Fjord1.

Mohn trekker seg i protest

Bergensinvestor Frederik W. Mohn – én av landets desidert rikeste, med en formue på 6,6 milliarder kroner i fjor – har vært på lag med Sævik-familien helt siden Fjord1 ble privatisert våren 2017. Mohn har siden vært nest største eier med 7,8 prosent av aksjene i Fjord1.

Onsdag formiddag kom en melding om at Mohn trekker seg fra Fjord1-styret med umiddelbar virkning. Han ble med i styret for mer enn to år siden, da han ble storeier.

Tirsdag ville ikke Mohn si til DN om han hadde solgt seg ned i Fjord1. Hovedeieren Havila hadde tilbudt å kjøpe en stor andel aksjer for 45 kroner per aksje.

Onsdag sier Mohn i en kort kommentar til DN:

– Perestroika selger ikke sin aksjepost i Fjord1 til 45 kroner per aksje, da de reelle verdiene ligger langt høyere.

På spørsmål om styreavgangen har sammenheng med at Sævik tok kontroll, og ikke informerte øvrige aksjonærer, sier Mohn kort:

– Alle aksjonærer må likebehandles.

Fjord1 er landets største transportselskap som driver ferger og hurtigbåter. Her fra strekningen Festøya-Solevågen i Møre og Romsdal.
Fjord1 er landets største transportselskap som driver ferger og hurtigbåter. Her fra strekningen Festøya-Solevågen i Møre og Romsdal. (Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix)

Mohn var én av de første Sævik ringte til våren 2017, da Sogn og Fjordane fylkeskommune gikk ut som hovedeier, solgte videre til Sævik og selskapet skulle noteres på sekundærlisten på Oslo Børs. Fjord1 ble overført til hovedlisten på Oslo Børs i august 2017.

I over to år har Sævik og Mohn – to av de største investorfamiliene på Vestlandet – vært sammen om utviklingen av Fjord1.

Inntil bruddet denne uken.

«Alle står fritt til å velge»

Styreleder Vegard Sævik i Fjord1 sier i en kommentar til at Mohn trekker seg fra styret:

– Folk står jo fritt til å velge om de vil sitte i styret eller ikke. Så får vi ta til etterretning at han velger å gå av.

Sævik vil ikke si om han er glad for å ha med Mohn videre som storaksjonær.

– Vi er et børsnotert selskap, og alle står fritt til å kjøpe eller selge aksjer.

– Mohn synes åpenbart at informasjonsflyten på styrerommet har vært for dårlig i denne saken?

– Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Frederik i Fjord1. Men det er ikke alle strategiske planer som hører hjemme i et styrerom. Hvordan Havila disponerer sine aksjonærverdier, hører ikke hjemme der. Det har vi diskutert med andre, sier Vegard Sævik.

– Burde dere ha delt mer informasjon med Mohn, når dere ser utfallet i dag?

– Det som åpenbart er innsideinformasjon, skal man ta på «need to know»-basis. Det var ikke naturlig å sette ham på innsideliste i denne saken.

– Kunne dere ha gjort noe annerledes for å hindre denne striden mellom de to største eierne?

– Jeg vet ikke om jeg er enig i at det er en strid. Vi har gjort et aksjekjøp i det åpne markedet, og vært åpen om hvilke muligheter vi ser fremover for Fjord1 og Havila Kystruten.

– Vil dere slå sammen Fjord1 og Havila Kystruten?

– Det er opp til styrene. Det er ikke fattet en beslutning om det, sier Sævik.

Mohn blant flere kritikere

Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1 etter børsnoteringen av selskapet.
Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1 etter børsnoteringen av selskapet. (Foto: Gunnar lier)

Sævik tok en uvanlig manøver da det meldte om en plan for å kjøpe seg opp fra 51 til 67 prosent denne uken, men uten å ha diskutert med noen av de største eierne på forhånd.

Også Fjord1s konsernsjef Dagfinn Neteland fikk beskjeden helt overraskende.

– Fjord1 har ikke deltatt i diskusjonen om dette. Vi ble kjent med saken omtrent samtidig med markedet. Sånn er det, sa Neteland til DN tirsdag.

Mohn skal ha reagert på at Neteland ikke ble informert. Onsdag sier Neteland:

– Jeg snakket med Frederik onsdag morgen, og det var en kort samtale. Vi har alltid hatt en veldig god tone. Jeg har ikke noen kommentar utover det, min jobb er å sikre interessene til alle aksjonærer.

Artikkelen fortsetter under videoen

Offshorereder Per Sævik: – En må tilbake til 1973 for å finne en næring som har begått kollektivt selvmord på samme måte
Video fra Dagens Næringsliv
01:26
Publisert:

Flere eiere har reagert på det det som omtales som et kupp av kontrollen i Fjord1, sammen med den nye amerikanske storeieren. Etter det DN forstår, skal også Mohn ha reagert på for dårlig informasjonsflyt mellom hovedeieren og resten av styret. Det har heller ikke falt i god jord at Havila mandag skrev i en børsmelding at det vil «konsolidere» virksomhetene i Fjord1 og kriserammede Havila Kystruten.

Tirsdag sa Landkreditt-direktør Sigurd Klev at han reagerte på aksjekjøpet til Sævik.

Aksjefondet DNB Norge er tredje største eier i Fjord1, og forvalter Odd Einar Lillebostad sier i en kommentar:

– Vår opprinnelige motivasjon for å kjøpe Fjord1 aksjer var basert på utsiktene for fergevirksomheten, ikke for et integrert transport- og reiselivsselskap.

Også strid på Austevoll

Frederik W. Mohn kjøpte seg opp i Fjord1 da aksjekursen var rundt 29 kroner. Onsdag ettermiddag var kursen i underkant av 37 kroner, og Mohns papirgevinst er dermed rundt 28 prosent. Aksjen falt nær fire prosent onsdag.

Mohn er også i strid med Austevoll-reder Helge Møgster i rederiet Dof, og Mohn trakk seg fra Dof-styret i september i år. Mohn tok et stort jafs av Dof i under rederiets refinansiering på sensommeren 2016. Han skjøt minst 100 millioner kroner inn i rederiet, og et snaut år etter gikk han inn i styret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.