Det kriserammede flyselskapet lanserte forrige uke en kreativ finansiell løsning ført i pennen av investorene Jan Petter Sissener og Riulf Rustad, som innebar å hente inntil 700 millioner kroner i fire omganger. Denne løsningen ble banket gjennom på en ekstraordinær generalforsamling onsdag formiddag.

Første steg i jakten på ny egenkapital var en rettet emisjon på 250 millioner kroner. I denne runden trykkes totalt 25 milliarder aksjer til 0,01 kroner per aksje – den rettede emisjonen gikk unna i en fei på onsdag for en uke siden og ble endelig godkjent på generalforsamlingen.

Torsdag klokken 10.01 sendte Flyr ut en børsmelding om at 25 milliarder nye aksjer er kommet i handel. Aksjen stuper rundt 60 prosent og omsettes nå like under emisjonskursen på ett øre.

De nye aksjene var tilgjengelige for omsetning på Oslo Børs fra klokken 10.00. Før de nye aksjene ble registrert var det 633 millioner aksjer i selskapet, men allerede før klokken 10.00 var det likevel blitt omsatt 1,5 milliarder aksjer.

Flyr har lansert en kriseplan der selskapet skal hente 700 millioner kroner. 250 millioner kroner er allerede i boks.
Flyr har lansert en kriseplan der selskapet skal hente 700 millioner kroner. 250 millioner kroner er allerede i boks. (Foto: Hanna Johre/NTB)

– Irriterende morgen

Daytrader Svend Egil Larsen har tidligere opplyst at han ble tildelt 50 millioner aksjer i emisjonen, der det neste trekket skulle være å kvitte seg med dem så raskt som mulig. Larsen ville prøve å tjene penger på differansen mellom markedskursen og emisjonskursen på ett øre.

Larsen opplyser at han klarte å komme seg ut på kurs 0,0105 kroner og at han dermed kun tjente 25.000 kroner på handelen.

Til tross for at Larsen klarte å komme seg ut av aksjen før den falt under emisjonskursen, er han lite fornøyd med den første handelstimen torsdag morgen.

– Det har vært en irriterende morgen. Jeg mistenker at det har vært mye udekket shortsalg på Børsen, sier Larsen.

Udekket shortsalg forekommer når investorer selger aksjer de ikke har lånt på salgstidspunktet. Da oppstår det en fare for at de ikke kan leveres til kjøper. Derfor eksisterer det et forbud mot denne praksisen.

«Det gjelder et generelt forbud mot udekket shorthandel. Selger må ha sikret tilgang til det aktuelle finansielle instrumentet slik at levering kan finne sted på oppgjørsdagen. For aksjer kan nødvendig dekning oppnås ved innlån eller avtale». heter det på hjemmesidene til Finanstilsynet.

­– At det er blitt omsatt 1,5 milliarder aksjer før klokken 10.00 indikerer at det har vært massivt shortsalg og jeg mistenker at det er en del utenlandske meglerhus som har lekt seg her, sier Larsen.

– De utenlandske meglerhusene skal også følge de reglene som er på Oslo Børs, da det er det EU-direktiv som aktører på de regulerte markedsplassene skal forholde seg til, sier Larsen.

– Noen har brutt en regel her, sier Larsen.

Finanstilsynet sitter med markedsovervåkningen ved Oslo Børs.

– Finanstilsynet kan bekrefte at det vil se nærmere på aksjehandelen i Flyr. Det gis ingen kommentarer utover dette, skriver kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i en epost.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.