Geirr Dippner – den verdenskjente pianobarmanageren – selger livsverket sitt, Geir Dippner Entertainment. Gjennom selskapet, som har en stall med flere hundre pianoartister, har han de siste ti årene omsatt for 62 millioner kroner.

Livsverket selger han til den britiske pianoentertaineren Vanessa Higgins for 1,8 millioner kroner. Halve oppkjøpet finansieres gjennom såkalt «crowdlending», eller «folkelån» en finansieringsform som har vokst kraftig de siste årene.

Fulltegnet på null komma niks

Ett minutt og 13 sekunder.

Nøyaktig så lang tid tok det før Higgins' lån på 900.000 kroner ble fulltegnet av norske småsparere og investorer gjennom låneformidleren Fundingpartner.

Interessen var skyhøy, og til slutt var det 89 personer som endte opp med å få en del av kaken. En av dem er Mikael McKeown (34). Dette blir det tyvende lånet han investerer i gjennom plattformen.

– Denne typen investeringer gir en diversifisering i sparingen min. Jeg får eksponering i risiko som jeg ikke finner noen andre plasser. Når skal jeg ellers få mulighet til å investere i det brennhete pianobarmarkedet, sier han.

Lav sikkerhet

McKeown sparer i både fond og aksjesparing gjennom jobben, og har minst mulig penger plassert på sparekonto i banken.

– Jeg tror du kan få bedre avkastning med å styre pengene andre steder, sier han.

Pianobarlånet til Vanessa Higgins har en rente på 12 prosent og med lav grad av sikkerhet, ifølge prospektet. Lånet er plassert i risikoklasse C – den nest mest risikable type lån på plattformen.

– Det er absolutt en risiko og det er grunnen til at jeg prøver å komme meg inn i mange lån. Da har jeg råd til at et lån går dukken. Selv om et selskap skulle få problemer, så vurderer jeg det slik at risikoen for å tape alt er liten. Jeg ser for meg at man mister 20–30 prosent av investert beløp hvis det går dårlig. Det vurderer jeg som en akseptabel risiko, sier McKeown.

Mener investorbeskyttelsen kan bli bedre

Klaus Henrik Wiese-Hansen, partner i Schjødt, har spesialisert seg på regulatoriske vilkår for foretak innen finanssektoren. Han sier at folkefinansieringsbransjen er ganske godt regulert med tanke på virksomhetsreglene, men at den trolig er litt lett regulert når det gjelder regler for investorbeskyttelse.

Han sier regelverket for låneformidling er utarbeidet for 20–30 år siden, og med tanke på ordinær låneformidlingsvirksomhet.

– Det er ikke utformet med tanke på crowdfunding, der man typisk opplever at et større antall uprofesjonelle småsparere hver for seg investerer mindre eller større beløp i et lån. Disse har egne behov for beskyttelse og informasjon om hvilken risiko de egentlig tar, sier han.

Wiese-Hansen tror bransjen ønsker et mer enhetlig informasjonskrav til investorer som er fastsatt etter en bestemt mal slik at risikoen i de ulike lånene kan klassifiseres på en god måte.

– For eksempel at man risikoklassifiserer etter en skala fra 1–7 avhengig av om det er et sikret eller usikret lån, kredittverdigheten til låntager, løpetid på lånet, hva låntager skal bruke lånet til, også videre, sier han.

Vokser med 173 prosent

Ifølge statistikk fra Universitetet i Agder var totale utlån gjennom folkefinansiering 90 millioner kroner i første kvartal i år. Det er en vekst på 173 prosent sammenlignet med første kvartal 2018.

Fundingpartner har tidligere formidlet lån til finansiering av en halv katamaran og til filmselskapet bak filmer som «Kongen av Bastøy» og «Kong Curling». Siden det første lånet ble lagt ut for et knapt år siden har Fundingpartner formidlet lån for 68 millioner kroner.

I tillegg til Fundingpartner finnes det i dag også to andre «crowdlending-selskap» med konsesjon fra Finanstilsynet i Norge: Monner og Kameo.

Hadde takket nei til fire ganger prisen

I desember i fjor skrev DN en lang reportasje om Geir Dippner – verdens største pianobarimpresario. Den tidligere pianisten har siden 1987 booket pianister i verdenseliten som har imponert både Dustin Hoffman og Lionel Richie med sitt spill.

Geirr Dippner har 200 pianister i stallen. Nå selger han selskapet til den britiske pianoentertaineren Vanessa Higgins.
Geirr Dippner har 200 pianister i stallen. Nå selger han selskapet til den britiske pianoentertaineren Vanessa Higgins. (Foto: Aleksander Nordahl)

Selv om han nå selger livsverket sitt, kommer han til å jobbe i selskapet i en overgangsperiode på et år. Han har imidlertid full tro på at bedriften er i gode hender.

– Jeg vil heller selge til Vanessa som kan faget enn noen som ikke kjenner bransjen. Selv om jeg hadde fått fire ganger mer penger, hadde jeg aldri gjort det, sier han.

Vanessa Higgins er allerede en kjent figur i det norske pianobarmiljøet. Hun booker allerede Zachariasbryggen i Bergen og Downtown i Trondheim.

– Jeg har jobbet som pianobarentertainer de siste 14 årene, og selv om jeg har vært så heldig at jeg har fått reise jorden rundt, har hjertet mitt alltid vært nærmest den norske pianobarscenen, sier Higgins, som nå delvis flytter til Norge.

Hun vil holde liv i den tradisjonelle pianobarvirksomheten, men også satse mer mot bedriftsarrangementer.

– Vårt nettverk av artister er uovertrufne på dette området og vi vil ha så mye livemusikkunderholdning rundt om i Skandinavia som mulig, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.