DN har tidligere skrevet om den eksplosive veksten i Folkefinansiering. Stadig flere småsparere omfavner folkefinansiering som investeringsmulighet, men det er ikke bare småfiskene som lar seg begeistre.

Den svenske eiendomsinvestoren Ilija Batljan, som fra bunnen av har bygget seg opp en milliardformue på eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), gikk nylig inn med 40 millioner kroner da folkefinansieringsplattformen Kameo hentet 66 millioner i en rettet emisjon. Investeringen ble ikke gjort gjennom SBB, men gjennom hans eget investeringsselskap. Det skriver Kameo i en pressemelding.

– Det er helt fantastisk å få Ilija med på laget. Han er en fremragende entreprenør. Da vi møtte Ilija i desember, var det tydelig at det var en god match. Han viste tidlig stor interesse for tanken om å gjøre investering tilgjengelig for enda flere småsparere, sier gründer og daglig leder i Kameo, Sebastian Martens Harung, til DN.

Fra venstre: Sebastian Martens Harung, daglig leder i Kameo; Jonas Strøm, sjef i ABG Sundal Collier; Ilija Batljan, eiendomsinvestor og sjef i SBB.
Fra venstre: Sebastian Martens Harung, daglig leder i Kameo; Jonas Strøm, sjef i ABG Sundal Collier; Ilija Batljan, eiendomsinvestor og sjef i SBB. (Foto: Robin Lorentz-Allard)

DN har vært i kontakt med Ilija Batljan, som kun hadde følgende å si om saken.

– Min kommentar er at jeg investerer fordi jeg har tro på konseptet og entreprenøren.

Ilija Batljan har vært mye omtalt i norske medier det siste halve året – i de fleste tilfeller i forbindelse med SBBs bud på det norske eiendomsselskapet Entra. SBB ga til slutt opp, etter at selskapet innså at budet deres ikke ville få tilstrekkelig aksept fra Entras aksjonærer til å gå gjennom.

ABG satte opp

Den børsnoterte investeringsbanken ABG Sundal Collier har siden 2019 vært deleier i Kameo, og er per mai 2021 den største eieren med 29 prosent av de utestående aksjene i selskapet. ABG har tatt et aktivt eierskap og styreleder Knut Brundtland i ABG mener interesse fra Iljan er mye verdt.

– Vi gikk til en liten gruppe investorer, og gjorde en rask og effektiv selskapsgjennomgang. Iljan var tidlig ute med å si at han har tro på dette konseptet og det er et kvalitetsstempel. Det er veldig hyggelig at han vil være med på reisen, sier Brundtland.

Harung sier at det var ABG-topp Jonas Ström som gjorde det mulig å få med Batljan på eiersiden. Jonas Ström leder ABG Sundal Collier fra Stockholm, og har et stort nettverk i den svenske hovedstaden. Ström sier selv at Batljan er et sterkt tilskudd til selskapet.

– Ilija er en vellykket og innovativ investor og forretningsleder. Vi er glade for at han, i likhet med oss, ser hvor mye Kameo har å tilføre både eiendomsbransjen og småsparere, og vi ser frem til å fortsette Kameos reise sammen, sier han i en pressemelding.

Kameo er en investeringsplattform for såkalt lånebasert folkefinansiering – det største og mest populære segmentet innenfor folkefinansiering. På plattformen kan privatpersoner investere penger, som deretter lånes ut til eiendomsutviklere. Gitt at lånet ikke misligholdes, vil lånet tilbakebetales med renter. Ifølge daglig leder er misligholdsgraden på 0,4 prosent.

Kameo har hele Norden som marked, men styreleder Brundtland sier det er Sverige som er det største – langt på vei grunnet norsk lovgivning. I Norge er det nemlig et øvre tak på én million kroner per investor.

– Det hindrer oss i å kunne ta inn institusjonell kapital i like stor grad som vi gjør i Sverige. I Sverige har vi det siste året økt långivermassen kraftig med institusjonell kapital, og vi får stadig mer, sier Brundtland.

Kameo-sjef Harung istemmer, men gleder seg samtidig over at det er svært mange personer som investerer. Gjennomsnittsinvesteringen i Kameo er på 10.000 kroner per investor per lån, og medianen er på 1500 kroner. Det betyr at det er hundrevis av småsparere i hvert lån, og noen større.

– Vi vil gi alle som ønsker det, muligheten til å investere i eiendomsprosjekter de tror på, som tidligere bare var tilgjengelig for noen få, store investorer, sier Harung.

Siden oppstarten i 2014 har selskapet lånt ut totalt 1,5 milliarder kroner via 30.000 investorer, fordelt på over 400 lån.

Kone og datter inn i styret

Batljan blir med sine 15 prosent nest største eier i Kameo, men det er ikke bare aksjonærstrukturen som endres når han går inn i Kameo. Både hans kone og hans datter tar plass i styret, ifølge pressemeldingen.

– Ilija er en av Nordens dyktigste gründere, og vi er glade og stolte for at han har valgt å investere i Kameo. Dessuten kommer hans kone, Sanja Batljan, og hans datter, Mia Batljan, til å gå inn i Kameos styre. Med de får vi sterk kompetanse fra eiendomsbransjen og en svært visjonær deleier, sier Harung i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.