Låneformidleren Fundingpartner har vokst kraftig siden det fikk konsesjon til å formidle smålån til privatpersoner i fjor høst. Syv lån er hittil lagt ut der du kan låne bort pengene din til alt fra folk som vil kjøpe malerutstyr, bygging av fritidsboliger og til finansiering av seilbåt.

Onsdag ble et åttende lån lagt ut.

  • Meldingen kom klokken 10:42: Filmselskap vil låne to millioner kroner.
  • Så slo klokken 11:03: Lånet var fulltegnet.

Et ukjent antall helt alminnelige privatpersoner hadde i løpet av 21 minutter gitt 4 1/2 Fiksjon as, filmselskapet som står bak filmer som «Kongen av Bastøy» og «Kong Curling», to millioner kroner i lån.

Til en rente på 11,5 prosent.

Slet med banken

Administrerende direktør i 4 1/2 Fiksjon, Håvard Gjerstad, sier renten er dyrene enn i banken, men mener den er lavere enn obligasjonslån.

– Før har vi brukt mer tradisjonelle måter å få lån på og nå har vi lyst til å prøve noe nytt. De gutta er ganske foroverlente og får gjort ting ganske fort, sier han til DN.

Lånene fra Fundingpartner er et slags miniobligasjonslån der hvem som helst kan investere helt ned til 1000 kroner i lånet. Den eneste forskjellen er at disse lånene ikke kan selges videre. Derfor ligger det også innbakt en liten likviditetspremie som gjør at de fleste lånene har en rente på mellom 10 og 12 prosent.

En av grunnene til at et selskap kan velge å ta opp lån til en rente som er vesentlig høyere enn den man kan få i banken er at man ganske enkelt ikke oppfyller bankens vilkår.

– Har det vært vanskelig å få tak i kapital andre steder?

– Banken har vel egentlig sagt at filmbransjen er noe de ikke kommer til å satse på, sier Gjerstad.

– Jeg synes bankene er litt tradisjonelle når de er opptatt av å ha sikkerhet i løsøre og fakturering. Vår omsetning kommer på streamingkanaler og kinobilletter. FundingPartner har sett det og ser at vi har alle muligheter til å tjene penger, sier han.

Premiere om en måned

8. mars har filmselskapet premiere på filmen «Ut og stjæle hester» som er basert på boken med samme navn som er skrevet av Per Petterson. Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg innehar hovedrollene. Filmen er allerede ferdig og fullfinansiert for lenge siden, men selskapet vil låne penger inn mot ferdigstillingen av filmen og i perioden etter premieren.

Filmen er finansiert 60 prosent gjennom offentlig støtte og 40 prosent av egenkapital. Men den offentlige støtten kommer ikke med det samme, og dermed trenger selskapet ny likviditet i mellomtiden.

– I filmbransjen må man nå en del milepæler før man får utdelt statlige offentlige midler. Man må ha en ferdig levert film og et ferdig levert regnskap for filmen, sier Gjerstad.

I lånedokumentet til filmselskapet står det at de venter å selge billetter for 52,6 millioner kroner og at 16,5 millioner av disse inntektene vil tilfalle selskapet selv.

Revisor har sådd tvil om videre drift

Det 21 år gamle filmselskapet har nesten i hele sin levetid hatt en anstrengt økonomi med revisoranmerkninger hengene over seg. I de siste fem årsregnskapene til 4 1/2 Fiksjon as har revisor sådd tvil om selskapets evne til videre drift. Egenkapitalen har vært tapt, og i siste tilgjengelige årsregnskap skriver revisor at selskapet er avhengig av ekstern finansiering for å kunne betjene gjeld.

Håvard Gjerstad tok over som daglig leder i midten av 2016.

– Jeg kan ikke svare for hva som skjedde før jeg tok over. Siden jeg kom inn her har vi bare hatt positive resultater og overskudd. Vi har fokusert på egenkapital og å betale gjeld kontra utbytte, sier han.

I fjor gikk filmselskapet omsider i pluss, ifølge Gjerstad.

Torsdag reiser han til Berlin Filmfestival der «Ut og stjæle hester» er blant åtte filmer som konkurrerer om den prestisjetunge prisen «The Golden Bear». Kun syv andre norske filmer er blitt nominert til prisen tidligere.

Tar totalt tre prosent

Når Fundingpartner videreformidler lån tar selskapet en andel på to prosent av beløpet fra låntager og én prosent fra investoren. I de tilfellene lånet misligholdes, går kravene til inkassoselskapet Lindorff som kjøper kravet for én prosent.

Etter at kostnadene er unnagjort, som for eksempel tvangsutlegg, deles kravet på Lindorff og investorer. Er lånet i eiendom, som typisk har høy sikkerhet, vil investorene få 90 prosent, mens Lindorff får ti prosent, men så tar Lindorff fire prosent i gebyr slik at de får 14 prosent og investorene sitter igjen med 86 prosent av pengene fra det misligholdte lånet.

Fundingpartner har listet opp både styrker og svakheter ved lånet til 4 1/2 Fiksjon.

Siden filmen er fullfinansiert og plukket ut til filmfestivalen i Berlin burde den nå minimumskravet på 10.000 billetter som betyr at investorene får tilbakebetalt lånet.

På den andre siden:

  • Det er lite materielle verdier i konsernet som det kan tas sikkerhet i.
  • Dersom filmen flopper fullstendig og ikke selger billetter, vil selskapet ha vanskeligheter med å tilbakebetale lånet, ifølge Fundingpartner.

Men Håvard Gjerstad er ikke i tvil, lånet blir tilbakebetalt.

– Det er jeg helt sikker på. Hvis ikke hadde vi ikke tatt det opp, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ikke hatt mulighet til å stå to uker i Burgund-kø? Merete Bø har løsningen for deg likevel
DNs vinekspert har smakt seg gjennom vinene som i morgen legges ut for salg på Vinmonopolets spesialbutikker.
06:26
Publisert: