Statens pensjonsfond Norge (SPN), som Folketrygdfondet forvalter, fikk en avkastning på 2,9 prosent i tredje kvartal 2021, fremgår det av en pressemelding tirsdag.

Det var ett prosentpoeng bedre enn markedet. Folketrygdfondet har ikke slått markedet med større margin siden 2008.

Kapitalen vokste med ni milliarder kroner i kvartalet til 326 milliarder kroner.

– Vi fortsetter en positiv utvikling i tredje kvartal etter markert oppgang i aksjemarkedet. Det norske markedet har klart seg godt, blant annet som følge av oppgang i energiprisene, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.

Ved utgangen av september var avkastningen for fondet så langt i år på 11,7 prosent, 1,2 prosentpoeng bedre enn markedet, opplyses det.

Aksjeporteføljen fikk på sin side en avkastning på 4,7 prosent i kvartalet, 1,4 prosent bedre enn referanseindeksen for aksjer. Renteporteføljen fikk en avkastning på minus 0,1 prosent, noe som var 0,2 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen for renter.

– Vi har fått god uttelling for vår strategi. Vår forvaltning bidrar til å øke resultatet utover det som følger av markedets avkastning, sier Houg.

Årlig avkastning for Statens pensjonsfond Norge har de siste ti årene vært på 10,4 prosent. Det innebærer at Folketrygdfondet siste ti år har slått markedet med 0,8 prosentpoeng årlig.

Det er gjennom Folketrygdfondet at staten forvalter sitt eierskap i aksjer og obligasjoner i selskaper i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det er Equinor som utgjør den største delen av SPNs portefølje, med en andel på 11,2 prosent ved utgangen av andre kvartal. Etter oljeselskapet følger DNB, oppdrettsselskapet Mowi, Telenor og Yara.

Folketrygdfondet er Oslo Børs' største institusjonelle investor, med en eierandel på om lag fem prosent av det norske aksjemarkedet, ifølge fondets egne hjemmesider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.