Nettmegleren Nordnet vil la kunder med investeringskonto låne ut aksjene til eksterne parter, som globale investeringsbanker. Med det får de norske kontoeierne mulighet til å tjene penger på rentene på markedsverdien av de aksjene som lånes ut fra kontotypen.

Lånetagerne vil betale en utlånsrente til nettmegleren, som går til kundene etter utgifter til Nordnet og utlånsagenten.

Mulighetene for å låne ut aksjer, gjelder altså kun kunder som er investert i aksjer, ikke fondskunder.

Færre med fondskonto

Etter usikkerhet rundt nye skatteregler for fondskonto, samt opprettelsen av aksjesparekonto, er det færre nye kunder som har valgt fondskonto de siste årene. I 2018 lå antall nye kunder på tre-fire prosent, mens de fleste nye kunder valgte aksjesparekonto.

I dag har nettmegleren drøyt 16.000 kunder med fondskonto, hvor disse kundene har cirka 5,6 milliarder de forvalter på denne kontotypen.

– Usikkerhet rundt nye skatteregler og det ekstreme fokuset på aksjesparekonto fra bransjen og media har bidratt til dette. De fleste som sparer i aksjer og fond har behov for både renteeksponering og aksjeeksponering for å få en sparing som passer deres risikovilje, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet til DN.

Siden aksjesparekonto ikke tillater renter, mener han for mange velger nettopp denne sparemetoden fremfor investeringskonto eller fondskonto.

Vil gjøre investeringskonto mer attraktivt

– Vi synes fondskonto er attraktiv for langt flere, uavhengig av muligheten til å låne ut aksjer. Men, absolutt, vi introduserer muligheten for å låne ut aksjer fra investeringskonto fordi vi ønsker å gjøre kontotypen mer attraktiv, sier Skar.

Selv mener han at risikoen for investeringer ikke er noe større ved denne sparemetoden.

– Det er noen konsekvenser ved å eie en aksje på en investeringskonto kontra en aksjesparekonto. Du står på investeringskonto ikke som direkte eier, dette da livsforsikringsselskapet på papiret eier aksjene. Du kan derfor for eksempel ikke gå på generalforsamling i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefen pleier «alltid, uansett» å nevne to ting i årstalen. I år var det én av dem som manglet.
02:38
Publisert: